Fins sempre Toni

Isidre Soler Clarena - Regidor Portaveu del Grup Municipal d'Entesa per Sabadell

Acabem de perdre un amic, un ciutadà actiu, un bon polític i un alcalde exemplar. La prematura i dolorosa pèrdua del Toni ens ha omplert de tristesa, però el seu llegat polític i humà ens encoratja a continuar treballant més que mai pel que ell va dedicar tota la seva vida: la seva ciutat, el seu país i sobretot la seva gent.

Va ser per damunt de tot un gran lluitador. Una persona que sentia profundament la necessitat de combatre les injustícies, de lluitar pels drets individuals i col·lectius, per la llibertat i la democràcia. Sabia que calia arremangar-se per aconseguir-ho i es va comprometre amb el destí de la seva gent, fent de la política un mitjà de transformació i de progrés i no un modus vivendi.

Va tenir la responsabilitat de transformar un Sabadell gris i desproveït, mancat de tot tipus de serveis, amb barris sense urbanitzar, sense llums ni clavegueres. Una ciutat sense planificació ni recursos. Va encapçalar aquesta transformació liderant un ampli equip de persones entusiastes –regidors i tècnics- i amb la col·laboració amb una xarxa d’associacions actives i també implicades en fer avançar la ciutat.

El Toni va treballar per fer ciutat, per relligar centre i barris, per equilibrar les seves dotacions i guanyar en cohesió social. El seu lideratge no tan sols va permetre transformar i modernitzar la ciutat, sinó que la va dignificar i va recuperar el sentiment de ser sabadellenc. Sota el seu mandat Sabadell va esdevenir una ciutat moderna, innovadora, un referent a tot Catalunya.

L’ampli reconeixement a la seva tasca se’l va guanyar per mèrits propis i amb el treball dia a dia, sense necessitat de cap campanya mediàtica permanent. Auster de convicció va administrar els recursos públics, més aviat escassos, de manera escrupolosa, destinant-los íntegrament a cobrir les necessitats reals de la ciutat. Enemic de l’ostentació i de la vanitat que ara s’imposa va fer la seva funció d’alcalde amb molts amics i poc protocol, sense necessitat de cotxes oficials de luxe, guardaespatlles ni fotògrafs.

Però per damunt de tot recordarem el Toni com una persona íntegra. Com un ciutadà que es va implicar i va treballar de manera incansable per la seva ciutat i pel seu país. Com un polític que va exercir el seu compromís al servei de la col·lectivitat amb generositat, amb ètica i honestedat.

Sabadell ha tingut la sort de gaudir del Toni Farrés. El seu record i el seu exemple perduraran en la memòria dels sabadellencs i sabadellenques.