Defensem el Rodal. No al Quart Cinturó!

Entesa per Sabadell

Sabadell conserva encara un valuós patrimoni natural en el seu rodal: els boscos de Ca n’Arguelaguet, el Bosc de Can Deu, Colobrers, Togores, la Salut… Són mostres del mosaic agroforestal que caracteritza el Vallès i que conviu amb ciutats i pobles conformant un mateix paisatge.

Aquest paisatge, però, podria tenir els dies comptats si tirés endavant el controvertit Quart Cinturó. Aquesta nova autovia, dissenyada a partir d’un projecte franquista, trinxaria irreversiblement el Vallès amb l’excusa de connectar Abrera, Terrassa, Sabadell, Granollers i Mataró, ciutats que, d’altra banda, ja estan connectades per autopista.

El Vallès és un territori que ja està molt urbanitzat. I el traçat del Quart Cinturó travessaria justament els pocs espais lliures que queden, espais que no només tenen un elevat valor mediambiental i col·laboren a mantenir la biodiversitat, sinó que, a més, són l’escenari del lleure i el descans per a molts sabadellencs i sabadellenques.

El Quart Cinturó seria una ferida de mort per al Vallès. I no només per l’impacte directe, per la cicatriu que hi deixaria, sinó també –i potser més important– per les urbanitzacions i operacions especulatives que hi vindrien a continuació. Només cal fer una ullada a la B-30 per entendre com es pot arribar a transformar un territori.

Però encara més greu és que diferents estudis avalen que el Quart Cinturó no resoldria els principals problemes de mobilitat que té el Vallès. Tot i això, tant el govern de Madrid com el de la Generalitat volen tirar endavant aquest projecte, amb el més absolut menyspreu cap el nostre territori, sotmetent-se d’aquesta manera a les pressions de constructores i d’especuladors que només pensen en els seus propis interessos.

L’Entesa per Sabadell, com la Campanya contra el Quart Cinturó, defensa la millora de l’actual xarxa viària, la retirada dels peatges i la inversió en una veritable xarxa ferroviària de passatgers i mercaderies com a mesures per resoldre la mobilitat al Vallès a tota la regió metropolitana amb perspectiva de futur.

Des de l’Entesa també defensem una ciutat sostenible envoltada d’un Rodal de qualitat, en un Vallès que conservi el seu sistema d’espais lliures, que permeti a la ciutadania cercar zones de lleure ben a prop de casa i en plena natura, i que prioritzi l’equilibri territorial. Volem preservar espais com ara Togores, Colobrers o el Bosc de Can Deu. Des de l’Entesa diem un cop més No al Quart Cinturó!!