L’Entesa per Sabadell demana més decisió i més celeritat per a dignificar els noms dels carrers i places de la ciutat

Amb una acció simbòlica ha substituït el nom de Marquès de Comillas – traficant d’esclaus i negrer- pel de noms de dones sabadellenques

El passat dimecres l’Entesa per Sabadell va renomenar les plaques del carrer de Marquès de Comillas – un personantge que no hauria de formar part del nomenclàtor, a l’haver-se enriquit gràcies al tràfic d’esclaus i de negres- pel nom de diverses dones, la majoria sabadellenques que van tenir un paper destacat en la defensa dels drets de les persones o en l’àmbit cultural i educatiu.

Es tracta d’una acció simbòlica i reivindicativa per a reclamar més decisió i més celeritat en el procés de substitució d’aquells noms de carrers i places de la nostra ciutat que encara porten noms de personatges vinculats al franquisme, a règims dictatorials o que van actuar contra els drets i les llibertats de les persones.

Les 13 plaques que encara mantenen el nom de Marquès de Comillas van ser renomenades amb 13 noms de diferents dones que no disposen de cap carrer o plaça dedicada a la seva memòria, i com a recordatori de la manca de noms de dones, especialment sabadellenques, en el nomenclàtor de la nostra ciutat, tot i haver tingut un paper destacat i positiu en la nostra societat.

Aquesta acció s’emmarca en l’interès de l’Entesa per Sabadell perquè es revisi en profunditat el nomenclàtor de Sabadell sense més dilacions, per tal de donar compliment a la Llei de la Memòria Històrica, que des del 2007 obliga la retirada de tota referència a la dictadura franquista de l’espai públic. Però també per a revisar els noms que van actuar contra els drets de les persones, que van col·laborar amb règims dictatorials i antidemocràtics o que van ser imposats al marge de qualsevol decisió democràtica.

Per l’Entesa per Sabadell no es pot endarrerir més el compromís de dignificar la nostra identitat col·lectiva reflectida en l’espai públic.