Innocències i complicitats a Can Balsach

Maties Serracant Camps, regidor de la Crida per Sabadell

Un mandat del Ple, una moció aprovada per unanimitat, quina demostració d’interès públic més evident hi pot haver? La cessió d’un espai de Cal Balsach a El Talleret, que és la suma d’un conjunt d’entitats del barri de la Creu Alta, és una reivindicació veïnal des de fa gairebé quatre anys. De fet, la reivindicació ja va obtenir el suport del govern del PSC, que va impulsar la primera rehabilitació de l’espai, i de CiU, que a través de la presidència de la Diputació de Barcelona els va assignar una subvenció. Des del govern municipal no hem canviat d’opinió, hem desenvolupat, tal i com correspon, l’acord del Ple seguint els procediments administratius pertinents, a l’empara dels serveis tècnics i jurídics de l’Ajuntament.

L’anterior regidora del Districte ho expressava en nom del PSC al Ple del febrer de 2015, dient que el Casal el Talleret “és una associació reivindicativa, solidària, autònoma i també lliure i compromesa, un jovent implicat i capaç de gestionar els seus recursos i a donar resposta a les seves necessitats a traves d’un local autogestionat pel barri”. Ara, un any després, el senyor Josep Ayuso m’acusa penalment d’un delicte de tràfic d’influències (sic) i afirma, amb tota la hipocresia i contradient el seu compromís públic, que en el cas de la cessió de l’espai a l’entitat “no se ha acreditado, ni indiciariamente, la concurrència de un interès público y general”.

“Sou massa innocents”, ens ha dit molta gent aquests dies. Potser sí, potser tenen raó. Potser hem pensat massa ràpidament que havíem passat pàgina; que podíem començar a reconstruir la ciutat mentre alhora anàvem posant ordre, fent neteja de les runes que ens hem trobat, dels rastres de mercuri i de la brossa acumulada sense mirar massa endarrere. Aquest era i és el propòsit, pensar en el què la gent necessita avui i alhora construir unes bases sòlides per a una administració sana, veritablement transparent i eficient, al servei de la ciutadania i no d’interessos privats. Nosaltres ho volem tot. En l’article publicat aquesta mateixa setmana, però, el senyor Josep Ayuso acabava dient “quan es compleix un any de nou govern aquest ja té un regidor imputat, i molt em temo que no serà l’últim.” Que cadascú faci la seva pròpia lectura entre línies.

La reacció de moltíssima gent aquests dies demostra que la ciutat no és tan innocent com possiblement nosaltres. Ho demostren individualment, però també col·lectivament. Que com s’acostuma a afirmar, un dels grans patrimonis d’aquesta ciutat és el seu teixit associatiu. I el govern de transformació està clarament compromès a promoure l’autonomia i la força de les entitats com a base imprescindible per la cohesió, l’equitat i el progrés de la ciutat, i és amb aquest compromís que estem treballant.

I aquest era precisament el mandat del Ple que el govern ha tirat endavant. El de teixir complicitats sanes entre l’Ajuntament i les entitats que lliurement, de forma autònoma, han de ser veritables protagonistes de la ciutat. Que la ciutat no pot tirar endavant sense la moltíssima gent que s’organitza i treballa pensant en el bé comú.

Tot i que estem en una fase judicial molt inicial i que no existeix encara una investigació a partir de la qual se m’imputin a mi i a uns tècnics municipals uns fets, la coherència m’ha portat a prendre la decisió de posar el meu càrrec a disposició de l’alcalde, una decisió també col·lectiva de la Crida per Sabadell, que l’alcalde ha acceptat com a renúncia temporal. I així com he rebut el suport i la confiança del govern, de persones i entitats, em reafirmo una vegada més en l’absoluta confiança i compromís amb la capacitat d’aquest govern de tirar endavant els reptes que la ciutat es plantegi. El govern ni s’atura ni entra en crisi, ni li tremolen les cames, segueix endavant i encara amb més cohesió i amb més fermesa.