L’Entesa per Sabadell celebra que es comenci a executar el segon túnel dels FGC, però alerta del problema de calendari del soterrament entre Gràcia i Can Feu

130315 GM

L’Entesa per Sabadell celebra que aquesta setmana es comenci a executar el segon túnel de l’obra de perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat però, alhora, alerta del problema de calendari per fer compatible la finalització del túnel amb el projecte de soterrament de la via entre Gràcia i Can Feu, la tramitació del qual està en un punt mort des de fa molts mesos.

130315 GMFa aproximadament un mes l’Entesa ja va emplaçar el nou alcalde, Juan Carlos Sánchez, i el nou responsable d’urbanisme, Josep Ayuso, a actuar de manera urgent per garantir la viabilitat del soterrament dels FGC entre Gràcia i Can Feu. El preocupant retard en la concreció del soterrament fa pensar en una possible estratègia de dilació que porti a dir que no ha estat possible fer l’obra per no haver trobat el finançament.

Cal recordar que soterrar la via és un compromís de la Generalitat, que va acceptar l’any 2006 les al·legacions de l’Entesa per Sabadell en aquest sentit, i amb el suport unànime del Ple municipal que va aprovar el febrer de 2007 una moció també de l’Entesa.

El juliol de 2012 l’Ajuntament de Sabadell, la Generalitat de Catalunya i els FGC van signar un conveni per trobar el finançament de l’obra. La tramitació d’aquest conveni però, està completament aturada des del passat mes d’agost, quan va finalitzar l’exposició pública i, ni el govern municipal ni la Generalitat, no han resolt encara les al·legacions presentades.

Aquesta paralització posa en crisi el finançament de l’obra, supeditat a la materialització dels acords del conveni, de per si molt difícils d’assolir. El govern municipal i la Generalitat preveuen únicament finançar el soterrament a través de les hipotètiques plusvàlues obtingudes a partir de requalificar com edificables espais públics actualment qualificats d’equipaments.

D’altra banda, l’Entesa per Sabadell confia que a mida que es vagi executant el segon túnel es puguin anar reduint les afectacions a les zones de les estacions, que generen molèsties per als veïns i incidències sobre la mobilitat i el comerç.