Proposició a favor de la paralització de la construcció del Gasoducte Martorell-Figueres

Virginia Domínguez Alvarez, Portaveu del Grup municipal Entesa per Sabadell

EXPOSA QUE:

 El Gasoducte Martorell-Figueres, promogut per l’empresa ENAGAS, forma part del projecte MIDCAT, la finalitat del qual era abastir de gas els països del centre d’Europa, a través de la connexió amb la xarxa gasística francesa.

 Fa poques setmanes el ministre francès d’Indústria i Energia, Sr. Erin Besson, va fer pública la decisió del govern francès de SUSPENDRE la construcció del tram del gasoducte europeu entre Figueres i Barbairan, que era el que donava continuïtat i sentit al tram Martorell-Figueres, optant per interconnectar la xarxa francesa amb l’espanyola a través del gasoducte ja finalitzat de Biriatu-Larrau.

 També s’ha tingut coneixement que les obres del Gasoducte Martorell-Figueres queden aturades sine die al terme municipal d’Hostalric per manca de disponibilitat pressupostària.

 El tram Martorell-Figueres està mancat de justificació si no té continuïtat, perquè l’objecte de la seva construcció era portar gas del Magreb a Centreeuropa.

 En el període d’exposició pública l’Ajuntament de Sabadell va presentar al·legacions al traçat per evitar les afectacions a espais de gran interès natural, que van ser desestimades.

 Un dels punts més crítics i amb més impacte del pas del gasoducte pel nostre terme municipal és el creuament del riu Ripoll, que afecta la llera del riu i talussos amb alçades de més de 70 metres de desnivell, així com els torrents de Can Deu i de Can Bages, a banda i banda del riu Ripoll.

 Actualment, les obres de construcció d’aquest tram del gasoducte, entre els torrents de Can Deu i de Can Bages, estan pendents d’executar perquè la magnitud de l’afectació i la complexitat del territori obliguen a reconsiderar el sistema de construcció previst en el projecte.

Per tot l’exposat PROPOSA:

Instar al govern espanyol i a ENAGAS a paralitzar de manera immediata la construcció del tram Martorell-Figueres d’aquest gasoducte i evitar un dels punts més crítics i amb més impacte del pas del gasoducte pel nostre terme municipal, el creuament del riu Ripoll.

No obstant això, el Ple resoldrà.

Virginia Domínguez Alvarez
Portaveu del Grup Municipal de l’Entesa per Sabadell