Propostes per al Vapor Cusidó

estonoesunsolar-palafox5web

Recull d'experiències en espais similars

Des de l’Entesa per Sabadell volem contribuir a generar un debat sobre els usos provisionals del solar del Vapor Cusidó, mentre no s’urbanitza de manera definitiva, aportant un breu recull de webs i notícies amb exemples de projectes i estratègies que s’estan desenvolupant sobre els solars sense ús a Catalunya i a Espanya. Les iniciatives i els col·lectius que hi estan treballant són molt nombrosos i aquí no pretenem fer-ne una valoració ni una categorització, sinó simplement oferir-ne una petita mostra. Si en trobeu a faltar algun d’especialment singular, ens el podeu fer arribar per correu electrònic.

Aquí hi trobareu exemples de places, espais de joc, horts urbans, jardins i aparcaments; projectes dirigits per l’administració municipal, d’altres de col·laboració público-privada, d’autogestionats i d’ocupació; lluites veïnals, propostes polítiques, cròniques d’èxits i fracassos.

Zaragoza

 El projecte “Esto no es un solar” és un dels projectes més emblemàtics de la urbanització de solars públics per part de l’administració municipal.

estonoesunsolar-palafox5web

gravalosdimonte-estonoesuns

 Notícia. Los tomates crecen en un solar de San Pablo

estonoesunsolar-gravalosdim

mg_6741-r_smallweb

Madrid

 “El campo de cebada” és un projecte veïnal de reactivació del solar de la la Plaza de Cebada, on antigament hi havia el Poliesportiu de La Latina.

 També a Madrid s’ha desenvolupat des del 2008 el projecte “Esta es una plaza”, un projecte d’autogestió veinal d’un solar urbà.

esta-es-una-plaza-01

València

 El projecte “Imagina Velluters” és un bon exemple de concurs d’idees per a la definició de projectes per als solars en un barri amb un bon nombre d’espais susceptibles de ser incorporats a la xarxa d’espais públics.

cartell_imaginavelluters

 També cal destacar a València l’exemple del “Solar corona

Las Palmas

 Un petit exemple a la ciutat de Las Palmas, recollit de l’interessant bloc de l’arquitecte Hector Machín Gil

Mieres (Asturias)

 Noticia “El Ayuntamiento de Mieres quiere convertir en huertos urbanos los solares en desuso. El gobierno local asume una propuesta del PSOE para sanear espacios verdes de la ciudad y ofrecerlos a los vecinos para que los cultiven

Terrassa

 A la ciutat veïna s’està desenvolupant el projecte “Plantem-nos”, una proposta de creació d’una xarxa d’horts en espais urbans a Terrassa que ja gestiona actualment un solar municipal mitjançant un conveni amb l’Ajuntament.

Terrassa_dsc_04361web

Barcelona

 Ciutat Vella. A Ciutat Vella (http://w3.bcn.es/fitxers/ciutatvella/solarstot.062.pdf) l’Ajuntament ha recuperat solars privats en desús reconvertint-los en espais públics.

 Notícia. “Barcelona vol obtenir la cessió de nou solars buits de Ciutat Vella per donar-hi un ús públic temporal. El districte ja ha pactat amb propietaris tenir dos solars a canvi de mantenir-los

Barcelona_CiutatVella

 Vallcarca.
Notícia “El Districte habilitarà els solars buits de Vallcarca per dignificar el barri

 Sants
Notícia “Sants intenta recuperar los solares en desuso por la crisis del ladrillo. Los vecinos de la Bordeta proponen socializar de forma temporal parcelas privadas abandonadas. La propuesta persigue ganar aparcamientos de área verde, jardines y evitar la degradació

 Badalona
Un hort urbà ocupa un solar abandonat, a Badalona Sud, per a ús comunitari

 Tarragona.
L’oposició veïnal fa aturar el pàrquing al Sant Jordi

Algunes reflexions i articles interessants

 Una referència habitual és el treball de l’arquitecte Aldo Van Eyck, conegut per la realització de més de 700 parcs o patis de joc dissenyats entre 1947 i 1978 a Amsterdam, transformant cantonades i espais buits.
El mateix article es troba ampliat en format pdf

 Santiago Cirujeda va ser un dels arquitectes pioners i encara de referència en relació a l’arquitectura efímera, el reciclatge, les estratègies d’ocupació i intervenció urbana a España. Al seu blog “Recetas Urbanas” s’hi pot trobar informació sobre el seu projecte “ordenación y ocupación temporal de solares” a Sevilla.

 El bloc de Manu Fernandez “Ciudades a Escala Humana” recull diversos aspectes relacionats amb aquesta temàtica, entre d’altres “Urbanismo adaptativo. Es tiempo de mientras tanto“. També ha publicat “Huertos urbanos. Su papel en la vida urbana” a l’interessant web “La ciudad viva” de la Consejería de Obras Públicas y Vivienda de Anadalucía.

 El Bloc “Custodia Urbana” és un espai de trobada per a les persones interessades en la custodia urbana, on es pretén transmetre el potencial que té aquest estratègia per a la creació d’espais verds a la ciutat.

 “Huertos y jardines comunitarios” de Nerea Morán a la revista electrònica Ciudades para un Futuro más Sostenible

 “Reocupando el vacío” de Fredy Massad y Alicia Guerrero Yeste. Publicado en suplemento ‘Cultura/s’, La Vanguardia, Barcelona – Número 407.

 “El movimiento vecinal: artífice de la ciudad desde el conflicto y la alternativa”, de Vicente Pérez Quintana. Publicat a la revista “Papeles” de la Fundació FUHEM

 “Entre el jardín y el huerto urbano. Propuestas de intervención crítica en la ciudad” de Jose Luís Galdeano Tostado, Miembro de Esto es una Plaza.

 “Colonizar lo urbano” de Iñigo García Odiaga del col·lectiu VAUMM

 “Nuevas experiencias para una ciudadanía augmentada” publicat al Blog Ecosistema urbano

 “Vacíos para la improvización” del col·lectiu d’arquitectes Pipo

 “La gestion de espacios publicos y solares vacios en Viena” publicado en la red Arquitecturas Colectivas.

 “Uso sostenible de huecos urbanos”, un treball de curs de doctorat de l’arquitecte Hector Machín Gil

 “La ciudad y el no-lugar”, article a la revista elarkitecto

 “Un solar a Vallcarca” Un article de l’Arquitecte Xavier Monteys a El País

Aquest recull l’ha realitzat l’equip que està desenvolupant el projecte (sa)badall – espaisbuits@gmail.com