L’Entesa per Sabadell alerta que l’increment de les taxes de residus desincentivarà el reciclatge

Exigeix al govern la implantació de la recollida "porta a porta"

L’Entesa per Sabadell alerta que l’abusiu increment de la taxa municipal de recollida residus i la implantació d’una nova taxa de tractament de residus, que el govern PSC i Junts per Sabadell vol aprovar i que recaptarà el Consell Comarcal, implicaran un retrocés en els hàbits de reciclatge i separació en origen.

Aquests increments no venen acompanyats de cap política per fomentar o millorar el reciclatge i, de fet, s’elimina la tarifació social i es retallen les bonificacions, sinó que responen a un afany recaptatori.

La llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular pretén fer recaure els costos de gestió en la ciutadania per tal de conscienciar sobre la necessitat de reduir la generació de residus, però en el cas de Sabadell, el fet que no existeixi cap mesura per identificar qui recicla i qui no ho fa, un increment tan elevat probablement provocarà que part de la ciutadania decideixi no fer l’esforç de reciclar tenint en compte que pagarà exactament el mateix que un veí de la mateixa escala que no recicli.

Cal recordar que l’esmentada llei també indica que aquesta taxa ha de permetre implantar sistemes de pagament per generació. L’alcaldessa Marta Farrés ha tirat pel dret afanyant-se a crear la nova taxa -via Consell Comarcal- quan la llei permetria demorar-ho fins 2025, obviant que l’objectiu de la legislació és que qui més generi pagui més.

L’Entesa exigeix que es posin en marxa amb la màxima celeritat sistemes que permetin incentivar el reciclatge i la reducció de residus a través de tarifes que penalitzen qui no fa aquestes bones pràctiques. En aquest sentit defensa que es posi en marxa el pla de recollida porta a porta ja anunciat durant el mandat del govern de transformació.

L’Entesa considera immoral la pujada d’impostos inèdita del 15%

En un context de pujada escandalosa dels lloguers, les hipoteques, els subministraments i els productes bàsics de consum, l’Entesa considera que només es podria justificar un increment del 15% -inèdit fins ara a la ciutat- per fer polítiques redistributives.

Lamentablement, la primera mesura del nou govern del PSC i Junts per Sabadell, no ha estat oferir cobertura a les famílies que arriben amb dificultats a finals de mes o que ja formen part de la bossa creixent de pobresa, sinó pujar els impostos de manera lineal per compensar la mala gestió que els ha portat a tenir «un forat de 7 milions d’€», tal com va manifestar el 1r tinent d’alcaldessa, Pol Gibert.

El govern municipal ha estat víctima de la seva política electoralista d’increment zero pel 2023 i ara ho vol fer passar per efectes de la pandèmia, traslladant uns costos molt elevats a la ciutadania en un moment crític de crisi econòmica per a la majoria de persones.