Fiscalitzar o prevaricar

Isidre Soler Clarena, Entesa per Sabadell

Un dels temes més calents que haurà d’entomar el nou govern municipal del PSC-Podemos és sens cap mena de dubte el del contracte del Servei de Recollida de Residus i Neteja Viaria que l’empresa SMATSA té en concessió fins l’any 2027, amb un cost per a la ciutat de 20 milions d’euros anuals. Una concessió que l’anterior govern municipal va fiscalitzar donant compliment al seu compromís i obligació, però que no va poder finalitzar pels entrebancs externs i interns.

Aquesta concessió es troba sota dos focus. El primer és la investigació que el Jutjat d’instrucció nº 1 de Sabadell té oberta per les presumptes irregularitats comeses durant el procés d’adjudicació del Servei els anys 2011 i 2012 i que formen el sumari de la peça 28 del cas Mercuri. Arran d’aquestes investigacions estan imputades més d’una vintena de persones, com el gerent i diversos responsables d’SMATSA, el propietari del Grup Vendex, càrrecs electes del PSC i alts funcionaris municipals. Unes irregularitats que podrien comportar la plena anul·lació del contracte.

L’altre focus apunta als incompliments que SMATSA ha comés en la prestació del Servei des del primer dia, detectats per una auditoria externa i pels nombrosos informes dels tècnics municipals que certifiquen els punts del contracte que no es compleixen, entre ells la freqüència de la neteja de carrers, -un 40% menys d’escombrat manual i un 50% menys d’escombrat mecànic de voreres-, un 75% menys de la neteja de contenidors, la no instal·lació d’enginys per fer el seguiment efectiu del servei, etc. Una fiscalització de la prestació del Servei que és independent del procés judicial del cas Mercuri, tot i que els dèficits detectats són conseqüència dels presumptes tripijocs entre SMATSA i el govern del PSC.

El nou govern municipal del PSC-Podemos continuarà la fiscalització del Servei fins les darreres conseqüències perquè SMATSA compleixi amb les condicions del contracte, netegi la ciutat com correspon i deixi de cobrar per serveis no realitzats? Els nous responsables municipals han intentat espolsar-se les respostes decantant-les només cap a la part investigada en el sumari del Mercuri però obviant deliberadament les irregularitats en la prestació del Servei, tot i conèixer sobradament els incompliments del contracte i les greus conseqüències que tenen per la ciutat.

Ara el camí per a continuar la fiscalització està més aplanat. El sobreseïment i arxiu per part de Jutge de les querelles interposades per SMATSA contra l’exalcalde Maties Serracant, tres regidors i quatre tècnics municipals, per “haver-se atrevit” a complir amb l’obligació de tot govern d’inspeccionar un servei públic, ha validat la correcció de les actuacions realitzades per l’anterior Consistori. En la seva resolució el Jutge reconeix que es va actuar conforme a dret i al marge d’arbitrarietats i observa que la revisió d’una concessió i la publicitat sobre eventuals irregularitats formen part de l’exercici de càrrec públic i l’interès general en assumptes públics.

Amb els expedients i els informes que donen fe de les irregularitats en la prestació del Servei per part d’SMATSA i amb una resolució judicial que avala les actuacions realitzades per obligar al compliment del contracte, el nou govern municipal té damunt la taula una patata calenta que no podrà eludir. PSC i Podemos no podran mirar cap una altra banda i el PSC no podrà torpedinar tot el procés de fiscalització com ha fet durant l’anterior mandat per evitar que aflorés la seva responsabilitat en el conflicte.

Ara no hi ha marge. O es continua la fiscalització de la prestació del Servei, en compliment de l’obligació ineludible que té com a govern, o pot incórrer en un supòsit de prevaricació passiva o per omissió. O sigui, la infracció penal aplicable a les autoritats i funcionaris en el cas que s’inhibeixin d’actuar davant d’un manifest incompliment d’unes obligacions contractuals que afecten negativament a un servei públic i a l’erari públic. Especialment si aquests incompliments han estat denunciats.

Confiem que les recents paraules de l’alcaldessa Marta Farrés de “no volem compadreo” en relació a SMATSA es refereixen a que es decantarà per la rigorosa fiscalització del Servei de Recollida de Residus i Neteja Viaria en benefici de la ciutat. Estarem atents!