Les investigacions judicials del cas Mercuri han posat al descobert la complicitat delictiva entre el PSC i SMATSA

El PSC ha de clarificar si està a l’Ajuntament per defensar els interessos de la ciutat o per encobrir les seves activitats il·lícites, com ha intentat fer amb els requeriments a SMATSA

Les informacions que han transcendit de la interlocutòria de la peça 28 del cas Mercuri, emesa per la Jutgessa Beatriz Faura que investiga les presumptes irregularitats en la concessió del Servei de Recollida de Residus i Neteja Viària de Sabadell, han permès constatar la gravetat d’unes actuacions delictives que afecten al PSC local i a SMATSA.

Segons la Jutgessa la investigació ha permès apreciar que entre els anys 2009 i 2012, càrrecs electes del PSC, alts càrrecs de l’Ajuntament de Sabadell, junt al grup empresarial Vendex, al qual pertany SMATSA, constituïen un grup organitzat i concertat per desenvolupar activitats il·lícites amb la finalitat d’obtenir beneficis econòmics i tractes de favor, a canvi d’aconseguir l’adjudicació de Serveis públics com la del Servei de Recollida de Residus i Neteja Viària. Adjudicació que, indiciàriament, va ser fruit d’una maniobra planificada, organitzada i dirigida per “aquesta organització criminal” fins el punt que el Grup Vendex va participar en el contingut dels Plecs del concurs i van ser redactats per afavorir dita empresa.

Es tracta d’unes actuacions constitutives de presumptes delictes contra l’administració pública d’extrema gravetat, motiu pel qual la Jutgessa ha imputat i citat a declarar a Manuel i Paco Bustos, els actuals regidors del PSC Cristian Sánchez i Ana Carrasco, l’ex director de l’Àrea d’Espai públic de l’Ajuntament Xavier Izquierdo, el Gerent d’SMATSA Eugenio Àngel Fernàndez Díaz i l’administrador únic del Grup Vendex Gervasio Ronaldo Rodríguez i també a 3 funcionaris de l’Ajuntament de Sabadell i 8 empleats i directius del Grup Vendex.

Les investigacions policials i judicials han posat al descobert la presumpta connexió delictiva entre el PSC i SMATSA, que si bé no ha estat cap sorpresa, si que evidencien la implicació del conjunt del PSC en les actuacions delictives. Aquestes actuacions no només afecten a l’entorn més proper de l’exalcalde Manuel Bustos, com el seu germà Paco Bustos i Xavier Izquierdo, sinó que afecten als responsables polítics del PSC en el període dels presumptes delictes i actuals regidors Cristian Sánchez i Ana Carrasco, els quals no poden defugir de la seva implicació.

En el marc del nivell d’afectació al conjunt del PSC local, seria convenient conèixer quin paper van tenir en tot aquest afer altres membres del partit amb responsabilitats en aquella època, com l’exregidora Marta Farrés, la qual va ser Tinenta d’alcalde de l’Àrea de Relacions Ciutadanes i Espai Públic durant el mandat 2007-2011 i, en conseqüència, responsable directe de Paco Bustos.

Finalment, per l’Entesa per Sabadell, també s’han evidenciat els motius pels quals el PSC actual s’ha posicionat sistemàticament en contra de les actuacions municipals adreçades a clarificar i resoldre les greus irregularitats detectades en la prestació del Servei per part SMATSA. Així com a favor de la direcció de l’empresa concessionària en la seva estratègia de defensa a base de xantatges i falses denúncies.