L’Entesa per Sabadell aplaudeix que s’eliminin els vestigis franquistes encara presents a l’espai públic

Ho considera una assignatura pendent en 40 anys de democràcia

L’Entesa per Sabadell considera molt positiva la retirada del monument que encara homenatjava l’alcalde franquista José Maria Marcet Coll en la plaça que porta també el seu nom. Aquesta era una assignatura pendent des de l’arribada dels Ajuntaments democràtics fa gairebé 40 anys, que finalment ha estat abordada pel govern de transformació format per la Crida per Sabadell, ERC, UxC i Guanyem.

170512_retirada_monument_marcet_2.jpgEn l’acte de retirada del monument el govern municipal va anunciar també altres accions relacionades amb la memòria històrica, com ara la retirada de les plaques amb simbologia franquista encara presents a una trentena d’edificis o el canvi de plaques dels carrers que porten els noms dels alcaldes de la dictadura de Primo de Rivera, Esteve Maria Relat Corominas, i la dictadura franquista, Jose Maria Marcell Coll i Antoni Llonch Gambús.

Fa poques setmanes l’Entesa per Sabadell va organitzar precisament un acte amb el títol “Franquisme al carrer. Memòria històrica i nomenclàtor”, amb la participació de l’historiador Martí Marín, que tenia la voluntat d’encetar un debat públic sobre els noms cels carrers i places encara dedicats a alcaldes, comandaments militars o altres personatges vinculats a les dictadures franquista i de Primo de Rivera o que van tenir un paper destacat en el genocidi d’amerindis com Pizarro i Hernán Cortes o en el tràfic d’esclaus com el Marquès de Comillas.

L’Entesa per Sabadell defensa que és inadmissible honorar en democràcia càrrecs polítics que van ser designats per un règim dictatorial. D’altra banda, cal una anàlisi extensa del nomenclàtor per eliminar els noms que van ser actes d’imposició, però també per revisar la història de la ciutat i acordar quins personatges, topònims, oficis, etc. són mereixedors de l’homenatge i record ciutadà.

Animem al govern municipal a emprendre aquesta tasca de revisió profunda del nomenclàtor i fer-ho en el marc d’un debat ampli amb la participació del teixit associatiu de la ciutat.