L’Entesa per Sabadell celebra l’anunci de la Generalitat de finançar el soterrament dels FGC fins el castell de Can Feu

11 anys després de les al·legacions de l’Entesa que feien ja aquesta proposta

Finalment, el govern de la Generalitat ha anunciat el finançament de les obres de soterrament dels FGC fins el castell de Can Feu, amb una inversió de 25 milions d’euros. Es tracta d’una molt bona notícia pels veïns i veïnes de Can Feu i Gràcia i pel conjunt de la ciutat.

soterrament.jpgEl soterrament dels 400 metres de vies fins passar el Passeig de Can Feu ha de permetre eliminar completament l’efecte barrera que comporten, una important millora de la qualitat de vida als veïns i veïnes, amb una mobilitat normalitzada i dignificar l’espai públic que afavoreixi les relacions veïnals, socials i econòmiques.

Arribar fins a aquest anunci de finançament ha estat un procés llarg i ple d’alts i baixos, des de que l’any 2007 la Generalitat va acceptar les al·legacions que l’any 2006 l’Entesa per Sabadell havia plantejat al projecte de perllongament dels FGC. Entre aquestes al·legacions proposava continuar el soterrament fins el terme de Sant Quirze del Vallès enlloc de finalitzar-lo a Sabadell Estació. Amb aquesta proposta s’evitava l’expropiació i enderroc d’una vintena d’edificis i poder transformar l’espai de les vies en un passeig des de Sabadell Estació fins el Passeig de Can Feu.

Fruit d’aquest compromís, l’any 2010 la Generalitat va encarregar l’Estudi Informatiu per a soterrar el tram de 400 metres pendent. A partir d’aquí es va succeir un rosari de promeses, convenis inviables, electoralisme, esperances i decepcions. L’octubre de 2013 la Generalitat va anunciar que renunciava a soterrar aquests 400 metres. Aquesta negativa va donar peu a la creació de la Plataforma Soterrament FGC Ara, en la que participen també membres de l’Entesa.

El treball i la lluita veïnal a través de la Plataforma ha estat clau per aconseguir que la reivindicació fos cada vegada més a prop de fer-se realitat. Va passar de ser una reivindicació veïnal a ser una qüestió de tota la ciutat amb la creació de la Taula pel Soterrament, amb la implicació de l’Ajuntament i més entitats ciutadanes, que va permetre millorar el projecte inicial i rebaixar el cost de l’obra. La Plataforma també ha treballat per aconseguir el consens polític i social a favor del soterrament i que el Parlament de Catalunya aprovés per unanimitat una resolució instant al Govern de la Generalitat a fer l’obra ara i finançar-la.

També volem destacar la implicació que ha tingut el nou govern municipal a favor que el soterrament fos una realitat ara i convèncer al govern de la Generalitat a finançar-lo sense imposar cap mena d’hipoteca a la ciutat, tal com pretenia el govern de Manuel Bustos amb unes plusvàlues inexistents.

Des de l’Entesa per Sabadell celebrem aquest compromís de la Generalitat a finançar un projecte molt necessari pels barris de Can Feu i Gràcia i per tota la ciutat i confiem que es materialitzi ben aviat.