L’Entesa per Sabadell reclama una reforma integral urgent a l’estació de RENFE centre

140224 GM 2

La passivitat del govern municipal durant els tres anys d’aturada ha estat absoluta, tot i l’aprovació d’una moció el juny de 2012

Finalment, l’escala mecànica de l’Estació de Renfe Centre ha entrat en funcionament essent substituïda després d’estar 3 anys i mig sense funcionar. Una demora inacceptable per a les persones amb mobilitat reduïda i les persones amb infants o amb maletes, amb una gran sensació d’impotència. L’Entesa per Sabadell ha denunciat reiteradament el menyspreu de RENFE-ADIF, el desinterès de la Generalitat i la poca implicació del govern municipal.

Les queixes per la manca de funcionament de l’escala mecànica van arribar ja al Ple municipal el novembre de 2011, quan l’Entesa va adreçar un prec a l’alcalde, que es va repetir al Ple de desembre i al Ple de gener de 2012, fent palesa la inacció del govern municipal. El juny de 2012 l’Entesa va presentar una moció aprovada per unanimitat a la Junta de portaveus instant a la reparació urgent de l’escala mecànica.

140224 GM 2L’Entesa ve denunciant doncs des de fa més de tres anys aquesta situació, així com l’actitud de menyspreu d’Adif, que va manifestar per escrit que no tenia intenció de reparar-la, escudant-se en la futura remodelació integral de l’estació que no té encara calendari ni assignació pressupostària. L’Entesa va presentar una queixa al Síndic de Greuges i va organitzar l’any 2013 una acció de denúncia en què un grup de persones amb mobilitat reduïda van quedar atrapades a Sabadell Centre durant més d’una hora, sense poder sortir de l’estació, fins que van ser ‘rescatades’ pels Bombers i Mossos d’Esquadra.

Problemes d’accessibilitat general de l’estació

D’altra banda, al Ple de novembre de 2009 l’Entesa ja havia presentat una moció sol·licitant la reforma integral de l’Estació Centre que eliminés de manera efectiva i definitiva totes les barreres arquitectòniques que impedeixen encara avui que molts ciutadans i ciutadanes no la puguin utilitzar. Tot i aprovar-se la moció, la pressió real que el govern municipal ha fet per executar l’obra ha estat nul·la.

L’estació Renfe Centre mai no ha complert les disposicions normatives pel que fa a les Barreres Arquitectòniques Urbanes, perquè no disposa d’ascensors ni rampes que comuniquin el vestíbul amb l’exterior i per tant és inaccessible per a les persones amb mobilitat reduïda, malgrat el que estableixen la legislació vigent. Alhora, cal recordar que RENFE no tan sols no garanteix l’accessibilitat universal dels usuaris sense cap tipus de discriminació, sinó que no disposa de cap servei d’emergència per resoldre la situació en cas que hi hagi persones amb mobilitat reduïda que accedeixin a l’andana, o que hagin d’abandonar el tren en aquesta estació en cas d’accident, avaria i incendi.