L’Entesa per Sabadell adverteix que encara queden moltes obres pendents al Passeig de la Plaça Major

140224 GM 3

Malgrat haver-ho negat, el govern municipal incompleix el calendari anunciat

L’Entesa per Sabadell insta al govern municipal a coordinar de forma adequada les obres que encara queden pendents en l’àmbit del Passeig, garantint el debat ciutadà i la reducció de l’impacte sobre la utilització de l’espai i sobre l’activitat comercial.

140224 GM 3Després de dues pròrrogues del termini d’execució concedides a l’empresa constructora i setmanes de retard, les obres del Passeig de la Plaça Major han arribat a una fase de conclusió que encara serà llarga. El calendari oficial que va fer públic el govern municipal el mes de juliol concretava la finalització de les obres durant el mes d’agost, fet que va motivar la campanya de denúncia dels comerciants.

El Passeig ha viscut anys de constants terminis incomplerts, de manca d’informació clara a la ciutadania i a la oposició, de diàleg de sords i d’intents d’utilització d’entitats… per acabar fent una obra a capritx del govern municipal, sense consens ciutadà i amb nombrosos elements encara per concretar.

Durant aquest temps l’Entesa ha reclamat el debat ciutadà, ha participat a totes les reunions i fòrums on s’ha tractat aquest tema i ha instat al govern a tenir en compte noves propostes, a accelerar i a complir els calendaris, amb l’objectiu d’aconseguir un bon projecte el més aviat possible.

Una pausa abans no es reprenguin de nou les obres

Per la informació disponible, caldrà esperar encara més d’un any per tal que s’acabin les obres de l’estació situada sota el Passeig i s’alliberin els espais pels accessos a l’interior que han quedat reservats. Després caldrà encara procedir a la col·locació de la pèrgola i decidir la proposta sobre l’element que ha d’ocupar l’antiga ubicació del sortidor. Mentrestant, dies abans que s’acabi la fase actual d’obres es mantenen obertes incògnites importants, com per exemple en relació als espais per a càrrega i descarrega o la ubicació dels taxis.

L’actuació més important a resoldre, seguint el compromís del govern municipal i una necessitat per a la millora significativa de la qualitat dels accessos dels vianants al Passeig, és la connexió dels dos aparcaments, que ha de permetre eliminar les sortides del carrer del Sol i del carrer del Pedregar, una obra que tornarà a tenir un impacte important sobre la superfície del Passeig. L’Entesa insta al govern municipal a seguir negociant amb la Generalitat el traspàs del nou aparcament en condicions favorables per l’Ajuntament, per tal de poder desencallar definitivament les obres de connexió. Alhora, alerta que el retard en aquesta negociació pot produir un nou impacte sobre l’espai, amb greus conseqüències sobre la dinàmica comercial i ciutadana.

Es manté la incertesa sobre el pagament de les obres per part de la Generalitat

L’Entesa recorda també que el govern té encara pendent la negociació per tal que la Generalitat pagui els més 1,6 milions d’euros per a la urbanització del Passeig (3,3M€ si tenim en compte també la Plaça Espanya), tal i com li correspon i tal i com recull el projecte d’obra del perllongament dels FGC. De moment l’obra l’ha pagat l’Ajuntament a compte de les obres de soterrament a Gràcia-Can Feu, partint d’un conveni inversemblant que hem qüestionat en tot moment des de l’Entesa i que no ha arribat mai a ser vigent.

Queda doncs encara una llarga temporada fins a tenir el projecte complert. Una temporada que serà dura encara per veïns i comerciants i en la que és necessari seguir vetllant per a què l’espai final tingui els nivells de qualitat que requereix l’espai per tal d’esdevenir un espai útil i referent per al conjunt de la ciutadania.