Presentació de la moció conjunta CiU, ES, ICV, EUiA en suport a la consulta del 9N

Intervenció de Virginia Domínguez en el ple municipal del 26 de setembre de 2014

Fa només sis mesos aquest ple ja es va pronunciar a favor de la consulta per decidir el futur polític de Catalunya i llavors ho va fer gairebé per unanimitat del consistori, en una moció proposada per l’Assemblea Nacional. Únicament el PP es va excloure d’aquests acords.

Amb aquella moció no només ens vam comprometre a donar suport a la consulta acordada pel Parlament, sinó també a facilitar el material i infraestructures necessàries per a la seva celebració.

Avui som quatre –i no cinc com llavors– els grups proposants d’aquesta nova moció, que no va pas més enllà dels acords del mes de març, però que es debat en un moment molt més potent políticament i simbòlicament.
Som possiblement a pocs dies –potser a poques hores– de la prohibició de la consulta del 9-N, que previsiblement convocarà el president Mas demà mateix.
Ara, el nostre posicionament, sumat al de més de 800 municipis, té l’efecte de reforçar el decret de convocatòria.

Tanmateix, no ens enganyem. La convocatòria, amb tota la seva escenografia, és tan sols una escena més d’un drama ja anunciat: el PP, amb la benedicció del PSOE, voldrà impedir que votem, voldran evitar la lliure expressió de la ciutadania. Ho han dit per activa i per passiva i han llençat tot tipus d’advertències i amenaces.

Ni els acords del Parlament, ni els centenars de mocions dels plens municipals, ni les moltes accions de l’esquerra independentista, l’Assemblea Nacional i molts altres col·lectius, ni els centenars de milers de persones que ens hem manifestat durant anys i especialment a la diada nacional de 2012, la via catalana del 2013 i la V del 2014, sembla que no són suficients per despertar la sensibilitat democràtica d’aquests sectors encarcarats, que s’aferren a una Constitució desfasada, però que en els articles que afecten a la “Unidad indivisible de la Patria” és inalterable, inamovible, no esmenable.

La mobilització creixent d’amplíssims sectors de la societat catalana no és suficient argument per a què l’Estat autoritzi la consulta. Per tal que puguem opinar, puguem decidir, puguem votar sobre el nostre futur.

Aquesta manca de valentia política, aquesta actitud antidemocràtica del PP i del PSOE, només deixa espai per a la desobediència. Nosaltres no ens conformarem amb un NO. Nosaltres sortirem al carrer per continuar exigint la consulta i defensarem que el 9 de novembre puguem votar tant sí com no.
Aquest és el nostre compromís, defensar avui, però també demà i demà passat el dret a l’autodeterminació del poble català i la necessitat de votar el 9 de novembre, amb la benedicció de l’Estat o sense ella.

Com a Consistori no podem deixar de reforçar la democràcia i de donar suport a la llibertat d’opinió i el lliure exercici a l’autodeterminació.