El jutge Santiago Vidal denuncia el procés de degradació dels drets a través de diverses lleis retrògrades i crida a la desobediència civil

140617 Debat Santiago Vidal 1

En el debat organitzat per l’Entesa per Sabadell

El jutge Santiago Vidal va protagonitzar dimarts el debat organitzat per l’Entesa per Sabadell “Què passa amb els nostres drets i llibertats democràtiques”, que va aplegar nombrós públic en el Casal Pere Quart.

Vidal va denunciar el procés de degradació de drets i d’involució democràtica a partir dels anys 2003-2004, fet que va atribuir a l’assoliment de majories absolutes molt clares al parlament espanyol, i va anar desgranant diverses lleis que estan actualment sobre la taula i que mostren el caràcter retrògrad del Partit Popular.

140617 Debat Santiago Vidal 1Així, es va referir a la nova reforma laboral sobre la ja anomenada llei de l’acomiadament lliure, que pretén afeblir encara més els drets laborals; la reforma del Codi Penal, que criminalitza els moviments socials i les protestes; la llei de seguretat ciutadana, que recupera el concepte d’ordre públic en un intent de controlar la ciutadania; la llei del poder judicial, que vol allunyar la justícia de la ciutadania, concentrant els jutjats a les capitals de província, i prohibir als jutges i fiscals la participació en actes públics; la llei de l’avortament, que va considerar un pas enrere en els drets de les dones; la llei de seguretat privada, que ja ha estat aprovada i atorga als treballadors de les empreses de seguretat competències fins ara en mans dels cossos de seguretat; i la LOMCE, una llei que retalla els drets de la comunitat educativa i imposa dogmes que no tenen res a veure amb la pedagogia.

Santiago Vidal va afirmar que els responsables d’aquesta involució democràtica són la gran oligarquia financera, que defensa els seus privilegis, les elits funcionarials de Madrid i una part de la classe política que, sigui per acció o per omissió, ha contribuït a la corrupció del sistema.

Davant d’aquesta situació, va defensar eines pacífiques de la ciutadania organitzada col·lectivament, com ara la desobediència civil, com un motor per canviar les coses, i va reclamar recolzament popular per als jutges que plantegin qüestions d’inconstitucionalitat davant lleis injustes.