Vaga indefinida a Panrico: 3 mesos i mig en defensa dels llocs de treball

Lluís Perarnau. Coordinador de l'Entesa per Sabadell

El divendres 7 de febrer es farà una manifestació a Sabadell en suport a la vaga a Panrico, que aleshores anirà ja pel dia 117. Després de tres mesos i mig de vaga indefinida, els treballadors i les treballadores de la planta de Santa Perpètua de la Mogoda estan demostrant una gran determinació en la seva lluita contra els plans de l’empresa i en defensa dels llocs de treball. Avui, la vaga de Panrico és sens dubte un referent de lluita per a milers i milers de treballadors que s’enfronten al xantatge empresarial del “o retallades o acomiadaments”.

Panrico – Santa Perpètua es va pronunciar de manera aclaparadora en contra del preacord a què havia arribat l’empresa amb les direccions sindicals, que contemplava l’acomiadament de 745 treballadors sobre una plantilla d’uns 4.000 i una rebaixa salarial del 18% per als “supervivents”. Amb els seus vots, el còmput global de les votacions a totes les factories va ser clarament de rebuig al preacord. Tot i així, la majoria dels representants al comitè estatal va aprovar l’ERO, i amb això van donar cobertura legal als plans criminals de l’empresa, que de seguida es van concretar en reduir la plantilla actual de Barcelona (234 treballadors) a només 60 llocs de treball. Ni tan sols la producció es pot mantenir amb una plantilla tan reduïda.

La vaga a Panrico, sense que ni el comitè ni els treballadors s’ho proposessin, ha representat des del principi un desafiament a la línia seguida per la direcció de la federació estatal d’Agroalimentària de CCOO, d’acceptació submisa als plans empresarials. La posició ferma de rebuig al xantatge patronal i l’exemple de lluita que representa la vaga indefinida contra l’ERO i els acomiadaments, ha posat de relleu que hi ha una alternativa de lluita a la política de la direcció del sindicat. I davant d’aquest fet, els dirigents de la federació es regiren contra el comitè i els amenacen amb expulsar-los del sindicat! Quina vergonya!

També en els últims dies hi ha hagut esdeveniments, que reflecteixen prou bé davant de quin tipus d’adversaris es troben els treballadors i les treballadores en vaga de Panrico. Com ja s’ha explicat, el fons d’inversió propietari de la marca va posar al capdavant de l’empresa a un “expert en reestructuracions”. Un “tauró” com Carlos Gila, amb experiència en altres empreses, com la Seda i Azucarera Ebro. La direcció de l’empresa ha llençat una campanya de difamació i criminalització del comitè i dels treballadors, presentant-los com a “violents i sense cap”. La direcció de l’empresa llença acusacions difamatòries, com les que va fer al diari Cinco Días (“No podem confiar que no enverinin els donuts”, 20-1-14), que serien motiu d’una querella i que són part d’una estratègia que pretén aïllar i assetjar la llarga lluita que estan portant a terme els treballadors. Ja no es tracta només que Panrico vulgui doblegar la plantilla de Santa Perpètua. De fet, cada cop s’inclina més cap al tancament de la fàbrica. Ara ja es tracta d’una lluita que va més enllà dels límits de l’empresa, es tracta d’una lluita entre el poder econòmic, que vol imposar la seva llei, i la classe treballadora, que lluita per la seva dignitat i pels llocs de treball que els pertanyen. Es tracta de plantar cara al terrorisme empresarial.

Tant la unió comarcal del Vallès com les CCOO de Catalunya poden fer molt més del que han fet fins ara en suport a la vaga a Panrico. Des de l’Entesa per Sabadell, els fem una crida perquè donin suport sense cap tipus d’excusa a la manifestació a Sabadell de divendres 7 de febrer (19.00 h. plaça de la Creu Alta) i convoquin a tots els comitès, afiliats i treballadors en general. Ara és el moment de fer que la solidaritat del conjunt de la classe treballadora i de la majoria de la població arribi en suport a la lluita dels treballadors i les treballadores de Panrico. Des de l’Entesa per Sabadell, des de les Candidatures Alternatives del Vallès, i des de tots els col·lectius que ens hem aplegat en el grup de suport a la vaga de Panrico, farem tot el que estigui a les nostres mans perquè la convocatòria del dia 7 sigui un èxit i un punt de suport a la lluita.