10 anys del Bemba

Entesa per Sabadell

El 27 de setembre es compleixen 10 anys dels fets coneguts com el cas Bemba. 10 anys dels greus incidents instigats pel govern Bustos, que van comportar una actuació policial indiscriminada contra centenars de persones pels carrers i bars del centre de Sabadell, amb el resultat de diversos joves ferits i detinguts.

La festa de comiat d’aquell popular bar del carrer de la Concepció, freqüentat per joves crítics amb l’estil de governar de Manuel Bustos i els seus acòlits, va servir d’excusa per escarmentar-los amb acarnissament sota el pretext que originaven soroll a la via pública.

Fa 10 anys que esperem poder clarificar molts perquès d’aquella sinistra nit. Per què una actuació policial tan desproporcionada per un problema de sorolls? Per què l’alcalde Bustos i el seu govern van ordenar una actuació perfectament planificada en què s’estrenava la unitat especial de la Policia Municipal? Per què aquell dia, casualment, la Policia Municipal disposava de més efectius dels habituals? Per què els regidors Paco Bustos i Josep Ayuso es trobaven al capdavant de la ràtzia policial assenyalant qui s’havia d’atonyinar i qui detenir? Per què tots els socis del Govern Bustos (CiU, ICV-EUiA i ERC) van tenir una actitud de complicitat i no van condemnar mai els fets?

Aquestes són algunes de les moltes preguntes que, 10 anys després, encara esperen resposta.

Els fets del Bemba van servir perquè els sabadellencs i sabadellenques coneguessin el veritable tarannà autoritari i rancuniós del govern municipal encapçalat Manuel Bustos. El mateix govern, els mateixos responsables polítics que ara estan imputats pel cas Mercuri per diversos delictes contra l’administració pública.

Des del primer dia, l’Entesa per Sabadell, va condemnar enèrgicament aquells fets i va exigir transparència i explicacions. Vam instar a assumir responsabilitats polítiques a un govern que únicament es va dedicar a tergiversar els fets i amagar el seu nefast paper en l’origen i evolució dels incidents.

Deu anys després, hem de recordar encara uns fets que van alterar la convivència ciutadana i van posar de relleu el dèficit democràtic d’aquell govern encapçalat pel PSC. Avui hem de reclamar encara el dret de la ciutat de Sabadell a conèixer per què van succeir aquells incidents i quins van ser els responsables polítics dels mateixos.