L’Entesa per Sabadell denuncia la manca d’actuació a l’antiga fàbrica Artos Baciana i ho porta a Fiscalia

Artos-Baciana 130504 00 BR

Tones de fibrociment, productes químics i residus, abandonats i accessibles, s’han convertit en un greu focus de contaminació i perill dins la ciutat

El que havia estat l’antiga fàbrica de maquinària tèxtil Artos Baciana, situada als carrers de Bernat Metge, Passatge Rovira i Virgili i Raimon Caselles de la nostra ciutat, s’ha convertit en un greu focus de contaminació i de perill per a les persones.

Artos-Baciana 130504 00 BRLes naus d’aquesta indústria pateixen des de fa mesos una desconstrucció incontrolada per a la recuperació de materials de construcció, fins el punt d’haver estat desmantellada l’estructura metàl·lica de les naus i haver esmicolat les plaques de fibrociment de la coberta.

Fa més d’un any algunes organitzacions van denunciar el perill que suposava per a la via pública la possible caiguda dels tancaments la façana a base de plaques de fibrociment. En aquella ocasió el govern municipal va actuar subsidiàriament per retirar les plaques de fibrociment, però no va actuar a l’interior.

Recentment, persones que es dediquen a recuperar han fet desaparèixer les tanques i les reixes metàl·liques que tancaven el recinte, deixant lliure a tothom l’accés als 15.000 m2 del solar convertit en un enorme abocador de tot tipus de materials contaminants i un focus d’insalubritat.

Tones de fibrociment esmicolat, bidons amb productes químics, pneumàtics, runa i brutícia de tota mena ocupen l’espai. L’existència de construccions en estat precari i la de pous i clavegueram sense tapes, aporten un perill per a les persones que accedeixin al solar. Cal tenir en compte que, tot i la seva ubicació, la presència de d’indústries i restaurants a tocar, la proximitat de la Zona Hermètica i dels encants dels diumenges, fan que sigui una zona amb una elevada concurrència de persones.

Des de l’Entesa per Sabadell denunciem l’actitud irresponsable i delictiva dels propietaris del solar (unes immobiliàries amb domicili a Sant Quirze del Vallès), que són els responsables directes de la contaminació, la insalubritat i de qualsevol accident.

Lamentem també el desinterès del govern municipal, que tot i estar al corrent de la situació i ser-ne el responsable diferit, no ha actuat de manera eficient per evitar aquesta greu situació, posant les corresponents mesures (limitació d’accés i senyalització) pel tal de minimitzar els riscos físics i de salut pública.

Per aquests motius, l’Entesa per Sabadell ha reclamat al govern municipal que actuï de manera decidida i ha denunciat aquesta situació a Fiscalia, per tal que emprengui les actuacions judicials corresponents.