Sobre la investidura del nou alcalde

Intervenció de Virginia Domínguez en el ple extraordinari del 5 de març de 2013

Fa uns dies aquesta sala va assistir a la renúncia a l’alcaldia de Manuel Bustos com a conseqüència de les greus imputacions pel cas Mercuri, i avui assistirem a l’elecció del nou alcalde.

Hi assistirem, però no participarem, perquè vostès, el Partit Socialista, no han pres les mínimes mesures exigibles per enviar un missatge de canvi. I no només això, sinó que, a més, continuen minimitzant les imputacions i aplaudint els imputats.

En aquest context, canvien d’alcalde per deixar-ho tot igual. El seu gest no només és insuficient, és indignant.

El candidat que vostès proposaran és el millor exponent de la continuïtat de l’Estil Bustos. Durant 14 anys ha estat clau en aquest govern. Ha estat regidor d’urbanisme, aparentment sense adonar-se de res del que presumptament passava dins de la casa i que ha costat la imputació al seu director d’àrea. Ha estat el portaveu socialista i la persona en qui Manuel Bustos confiava per apagar tots els focs, la seva mà dreta. I també ha estat el regidor que l’exalcalde, ja imputat, va nomenar com a alcalde accidental.

Juan Carlos Sánchez és el successor natural del bustisme i com a tal ja ha manifestat que té tota la intenció de mantenir els mateixos càrrecs de confiança, imputats inclosos. No ens sorprèn, va ser ell també qui va dir -amb xuleria i sense cap mena de rubor- que no volia cessar els imputats quan el ple municipal ho va exigir. Una demostració del seu menyspreu per les decisions del ple, per la qual vull recordar que va ser objecte de reprovació per part del conjunt de l’oposició.

El seu canvi, senyors i senyores del PSC, no té cap mena de credibilitat.
A partir de demà probablement voldran canviar altres coses, altres formes, altres hàbits, però des de l’Entesa per Sabadell els tornem a dir que qualsevol intent de regenerar democràticament l’Ajuntament ha de passar inevitablement perquè els regidors imputats Manuel Bustos, Paco Bustos i Joan Manau tornin l’acta i abandonin el consistori, com va fer el Sr. Ricard Estrada, l’únic, fins ara, que ha posat la dignitat per davant de la cadira.

La regeneració ha de passar també pel cessament dels càrrecs de confiança imputats: Montse Costa, Manuel Somoza i Xavier Izquierdo, i pel cessament del cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran.
Cap d’aquestes persones no pot continuar a l’Ajuntament i, sobretot, cap no hauria de cobrar un sou públic des del moment que estan imputats per delictes contra l’administració tan greus, com ara la prevaricació, el tràfic d’influències o la malversació de fons públics.

La regeneració ha de passar per fer net a l’estructura municipal, per no deixar res sota les catifes de l’Ajuntament. I per això cal anar més enllà i emprendre mesures absolutament transparents per recuperar el funcionament municipal des de baix, des de la funció pública com a garantia de dedicació al servei públic, eficàcia i austeritat.

La regeneració ha de passar per la humilitat i l’honestedat. Per posar l’interès públic per davant dels interessos personals i partidistes. Per establir relacions horitzontals amb les entitats de la ciutat, fugint de qualsevol tipus de clientelisme. Per respectar la pluralitat de l’Ajuntament, de la ciutat i dels mitjans de comunicació.

Aquests podrien ser alguns dels principis del canvi. Però vostès no estan disposats a canviar res. No ho faran, perquè, per començar a canviar les coses, haurien de renunciar al que han estat fent durant catorze anys.

L’Estil Bustos perviu. Tindrà una variant, però continuarà governant a Sabadell, sense aplicar mesures contra la corrupció.

I Juan Carlos Sánchez serà alcalde amb el vot dels imputats.

Des de l’Entesa per Sabadell veiem cada dia més clar que si vostès no estan disposats a fer neteja, ho haurem de fer la resta de grups municipals, que fins ara hem estat a l’oposició.

L’immobilisme del PSC i el desvergonyiment amb què s’han fet còmplices dels imputats ens animen -i ens obliguen- a continuar treballant a favor d’una moció de censura com a única forma de què Sabadell tingui un govern honest, que tingui voluntat de fer net, que retorni la confiança de la ciutadania, que recuperi la credibilitat de la màxima institució municipal.

Un govern que pugui fer front als reptes que té la ciutat sobre la taula i que abordi els debats fonamentals per construir un futur en un moment de crisi econòmica, de crisi social, de crisi política.

Vostès han perdut un cop més l’oportunitat d’actuar amb fermesa i aquest nou govern ja neix tocat de mort per les seves febleses.

Abans que ens ho digui el portaveu socialista ja li diem nosaltres. Som fonamentalistes. Fonamentalistes de l’ètica, fonamentalistes del servei a la ciutat i a la societat. Som intransigents amb la hipocresia, amb qui s’aferra a la butaca i al sou per damunt de tot, amb qui no està exclusivament al servei del comú.

I serem absolutament bel·ligerants amb qualsevol govern que defensi, protegeixi o incorpori regidors o càrrecs de confiança imputats en casos de corrupció.

Avui el vot que voldríem exercir seria el no més radical. No a un candidat que no està disposat a canviar res. No podem votar no, però aquest serà l’esperit del nostre vot.