10 motius per a la Vaga General del 14-N

Lluís Perarnau – membre d’Entesa per Sabadell

Finalment, els sindicats CCOO i UGT han convocat Vaga General pel proper 14 de novembre, coincidint amb una jornada de mobilitzacions a diferents països de la Unió Europea i vagues generals a Portugal, Grècia i Xipre. Ha calgut que passés l’estiu i que s’iniciés el curs amb mobilitzacions importants com el 25-S i les vagues d’estudiants perquè els dirigents sindicals s’acabessin de decidir. Així, podem dir que aquesta convocatòria, el 14-N, és fruit de la pressió del carrer. Evidentment, els mitjans i els columnistes habituals ja han començat a carregar contra la segona Vaga General al PP en un any, titllant-la d’irresponsable i d’inútil.

Contràriament al que puguin dir els defensen el sistema, es tracta de fer front a la injustícia social flagrant que estem patint la gran majoria de ciutadans i ciutadanes. Mentre banquers, grans empresaris i especuladors segueixen beneficiant-se d’una política que els hi és totalment favorable, el pes de la crisi recau exclusivament damunt les espatlles de la classe treballadora.

Així doncs, de motius no en falten per convocar novament una vaga general. Aquí van 10 motius pels quals cal sortir al carrer i impulsar la Vaga General i Social del 14-N. Set motius són generals i tres són més d’àmbit local.

1- Pel dret a l’habitatge contra els desnonaments i pel lloguer social, en consonància amb la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) promoguda per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

2- Per una renda garantida ciutadana, com la que reclamen les assemblees de treballadors/es en atur, a través també d’una ILP. Hem de fer front a les retallades a les prestacions d’atur i a les aportacions a les entitats d’atenció social, en una situació com l’actual, d’emergència social.

3- Per acabar amb la precarietat laboral, causa de pobresa. Prop de mig milió d’assalariats a Catalunya estan per sota del llindar de la pobresa. Hem de restituir els drets laborals, especialment als joves i als sectors més explotats, com són el de la neteja i el d’atenció a les persones, sectors que ocupen majoritàriament a dones.

4- Prou desocupació, repartir el treball. Amb més de 800.000 persones aturades a Catalunya, la reclamació d’una jornada de 35 hores setmanals ha d’estar al centre de les reivindicacions sindicals.

5- Prou retallades als serveis bàsics. No al desmantellament de la sanitat i l’ensenyament públics. Una de les herències de CiU són 700 milions d’euros i 2.500 docents menys a Educació, retallades que estan fent estralls a l’escola pública.

6- No reconeguem el deute injust, el que prové dels especuladors i de “socialitzar les apostes fallides” d’aquests. Processem als responsables dels fraus financers.

7- Per la defensa del sistema públic de pensions. Rebuig a la proposta de directiva europea del comissari de mercat interior, Michel Barnier, que proposa lliurar el sistema públic de la Seguretat Social al mercat d’assegurances privades. A més, hem d’impedir la retallada als imports de les pensions que preparen com a contrapartida del “rescat” financer.

8- A nivell local, congelar les taxes, l’IBI i el rebut de l’aigua per a les rendes més baixes.

9- Per a garantir la continuïtat i l’accés equitatiu a les escoles bressol municipals i el conservatori. La “tarifació social” en realitat amaga un increment brutal de les matrícules, que exclou a franges importants de la població.

10- A favor de municipalitzar la concessió de la neteja d’edificis municipals, que actualment està en mans del grup Vendex, amb processos oberts per corrupció, per millorar i garantir unes mínimes condicions laborals a la plantilla.

Des de l’Entesa per Sabadell, abans, durant i després del 14-N, participarem activament en la lluita per defensar els drets socials i laborals, reclamem el repartiment del treball i de la riquesa i treballem per una alternativa d’esquerres que generi ocupació i justícia social. Estem convençuts que la ciutat respondrà de manera massiva i contundent, com ho va fer el passat 29-M.

Des de l’Entesa animem a fer-ho. De motius no en manquen.