Debat de l’Entesa per Sabadell sobre Identitat, Inserció i Escola

121004 Debat Educació 008

Elements per assolir l’èxit escolar del joves

L’Entesa per Sabadell va organitzar un nou debat públic dins del cicle Dissidències en temps de crisi, que té com a objectiu anar construint alternatives, des de la reflexió i la crítica, d’aspectes que ens afecten en el dia a dia. En aquesta ocasió i sota el títol “Identitat, inserció i escola”, es van explorar quins instruments podem emprar per assolir l’èxit escolar dels joves i molt especialment de joves d’origen estranger, massa sovint assimilats al fracàs escolar simplement per la seva condició social.

121004 Debat Educació 008El professor Jordi Ibañez, director de l’Institut Eduard Fontserè de l’Hospitalet del Llobregat, va presentar un pla estratègic per a la millora dels resultats acadèmics, la continuïtat cap a l’educació postobligatòria i la cohesió social. Aquest és un centre de referència en el tractament de la diversitat que té un 62% d’alumnes d’origen estranger de 25 nacionalitats diferents.

Per la seva banda el professor de la UAB Jordi Pàmies, investigador expert en temes d’educació i migració a Catalunya, va exposar les seves conclusions sobre els factors que afavoreixen les trajectòries d’èxit escolar entre joves d’origen marroquí a Catalunya. El professor Pàmies va reflexionar sobre la importància que té el suport de la família, del professorat, dels amics i de l’associacionisme ètnic per a una millora dels resultats escolars. També va aportar algunes consideracions crítiques al voltant d’estereotips respecte a la identitat i a la integració cultural. El punt d’inflexió de la seva xerrada va ser sobre el concepte d’aculturació additiva.

L’acte va ser presentat i moderat per Margarida Massot, membre de l’Entesa per Sabadell i especialitzada en educació i immigració.