Vicent Partal parla del canvi radical que representa per la societat actual internet i les xarxes socials

120417 Debat Vicent Partal 2

En un nou debat del cicle “Dissidències en temps de crisi”

El periodista Vicent Partal, director de Vilaweb, va participar ahir al segon acte del cicle “Dissidències en temps de crisi”, organitzat per l’Entesa per Sabadell. L’acte va ser presentat i moderat per Margarida Massot, membre del Secretariat de l’Entesa, i va comptar amb una fila zero amb membres de La Directa i els Serveis Informatius Populars de Sabadell – SIPS.

120417 Debat Vicent Partal 2Sota el títol “El dret a la informació vs la desinformació estructural”, Vicent Partal va parlar del canvi radical que representen internet i les xarxes socials, en què “tothom pot publicar, tothom pot explicar coses, però també tothom pot desinformar”, en relació als mitjans de comunicació tradicionals en què molt poques persones tenien accés a publicar i es produïa una situació de control de la informació, que va qualificar com un poderós instrument d’Estat. En aquest sentit, va esmentar com a exemple la construcció mediàtica falsa de la monarquia espanyola, amb una imatge idíl·lica, malgrat fa molts anys que es coneixen molts detalls que ara han començat a sortir a la llum esquerdant aquesta imatge.

En aquest context d’esclat comunicatiu, en què és molt més difícil el control de la població, el mòbil està esdevenint una eina que pot permetre que el 100% de la població estigui connectat i pugui portar un quiosc a la butxaca. Va ressaltar també el repte que representa passar de la societat de la informació a la societat del coneixement.

Vicent Partal va negar la possibilitat de fer un periodisme objectiu, perquè els i les periodistes tenen cadascú la seva subjectivitat i el periodisme no pot ser neutre, però en canvi sí que ha de ser honest, i va parlar de l’autocensura que apliquen alguns professionals i mitjans de comunicació.

Des de la fila zero, es va apuntar la dependència del poder de molts mitjans locals i de la necessitat de generar organització popular que pugui vehicular la informació i les lluites socials, i es va alertar de la manca de democratització real de la tecnologia i del fet que les televisions i determinades capçaleres continuen sent qui genera opinió.