L’economista Albert Recio defensa que la reforma laboral del PP és un atac frontal contra la classe treballadora

120315 Debat Albert Recio 1

En el primer acte del cicle “Dissidències en temps de crisi”

El professor de la UAB Albert Recio, especialitzat en economia social, va ser el primer convidat del cicle de debats “Dissidències en temps de crisi”, que l’Entesa per Sabadell va iniciar ahir al Casal Pere Quart. L’acte va ser presentat i moderat per Lluís Perarnau, membre del Secretariat de l’Entesa.

120315 Debat Albert Recio 1La xerrada va estar dedicada a analitzar la reforma laboral del PP, que el professor Albert Recio va definir com una translació massiva de poder cap al capital. En la seva exposició va identificar quatre característiques de la reforma:

 Abarateix i facilita l’acomiadament i exclou la tutela col·lectiva.

 Atorga el màxim poder a l’empresa per fixar condicions laborals, com ara els permisos de lactància, la dependència, etc., a la vegada que contempla un nou tipus de contracte per a empreses de menys de 50 treballadors, que permet contractes de prova d’un any de durada.

 Fomenta la dominació de l’empresa en la negociació col·lectiva, limita els drets dels convenis col·lectius i tindrà com a efecte la negociació de condicions a la baixa.

 Cedeix a empreses de treball temporal la gestió de la intermediació laboral (ara responsabilitat de l’INEM i el SOC).

En definitiva, Recio va parlar d’un conjunt de mesures que debiliten individualment i col·lectivament la classe treballadora, i va ser molt crític amb les raons que teòricament justifiquen la reforma: la creació d’ocupació i el foment de la competitivitat. Així mateix, va afirmar que aquestes mesures són un atac frontal a les condicions de vida de la classe treballadora i que la situació d’atur s’ha utilitzat com a coartada de reformes que el govern ja volia fer.

L’acte, que va comptar amb un nombrós públic, va comptar amb la participació de molts dels assistents, que van plantejar diverses preguntes i reflexions sobre les estratègies de mobilització i lluita, el sindicalisme, o el rol desenvolupat pel PP, CiU i la patronal en la promoció d’aquesta reforma.

Finalment, es va animar a participar de manera activa a la jornada de Vaga General convocada pel dia 29 de març, a la que l’Entesa dóna ple suport, en contra d’aquesta reforma laboral, la pèrdua de drets socials i les retallades.