FGC, unes obres que no es poden aturar

Isidre Soler Clarena

S’ha confirmat el que era evident a ulls de tothom. Les obres del perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya resten aturades, sine die, des del passat 31 de juliol. Els responsables directes de l’obra, la Direcció General de Transports i Mobilitat de la Generalitat, així ho van confirmar al Grup Municipal de l’Entesa per Sabadell a instàncies de la seva portaveu Virgínia Domínguez.

Es tracta d’una mala notícia per Sabadell. Una mala notícia que ha quedat entelada per una de pitjor: la vergonyosa actitud del Govern de la Generalitat i del Govern municipal, silenciant en primer lloc que les obres s’aturarien i després negant el què tothom fàcilment podia comprovar, l’evidència de l’aturada. Enlloc de donar les oportunes explicacions han optat per tractar de nècia la ciutadania. Una actitud impròpia d’uns representants públics.

El tancament a cal i canto de les zones d’obres de les estacions; la total retirada de la maquinària i del personal, el desmuntatge d’infraestructures d’obra, l’absència absoluta de l’activitat, l’acomiadament del personal dels punts d’informació, etc. etc. és pels responsables municipals un fet completament normal. Segons el senyor Joan Manau, flamant regidor d’urbanisme, tot segueix segons el calendari establert i, fins i tot, s’han intensificat les obres a Sabadell Estació (sic). Al·lucinant.

Nul·la informació. Al web de les obres dels FGC ni un esment de l’aturada. En cap organisme municipal no s’ha informat de la situació. Les Comissions de seguiment, creades com a espais de participació i d’informació, no han estat convocades des de fa mesos i la comissió de ciutat des del 23 de desembre de 2009. Un veritable frau a la transparència informativa i un menyspreu a la ciutat. Sembla que els representants polítics, les entitats i la ciutadania no es mereixen cap tipus d’informació.

Una mala notícia pel que havia de ser l’obra del segle de Sabadell i en la que havíem posat moltes expectatives com a projecte estratègic de futur, en ser una important aposta a favor del transport públic que ens ha de permetre millorar les comunicacions urbanes amb noves estacions dins la ciutat, però, sobretot, ens ha de permetre comunicar-nos per ferrocarril amb Castellar del Vallès i amb la resta del Vallès en un futur proper. I també perquè ha de facilitar la millora urbanística de diferents sectors de la ciutat, principalment als barris de Gràcia i Can Feu amb el soterrament de les vies i la creació d’un nou passeig al damunt.

Aquestes obres no es poden aturar, la ciutat no s’ho pot permetre. D’elles en depenen unes importants inversions econòmiques, més de 450 milions d’euros, decisives per a moltes empreses i per a molts llocs de treball, en uns moments en que l’obra pública ha de tenir un paper principal per a reactivar l’economia productiva del país.

Però tampoc es poden paralitzar unes obres que estan generant uns greus perjudicis a tota la ciutat i especialment als veïns i comerciants més directament afectats, des de la Plana del Pintor a Can Feu, desprès que han hagut de suportar tres anys i mig d’obres executades a un ritme molt inferior del que els seus responsables s’havien compromès per finalitzar-les en un termini de 4 anys, o sigui el 2012.

L’Entesa per Sabadell està compromesa amb aquest projecte des del primer moment, fent aportacions fonamentals per millorar-lo, realitzant un seguiment dia a dia de l’evolució de les obres, plantejant propostes per minorar el seu impacte, i denunciant els constants incompliments dels responsables de la Generalitat i el desinterès manifest del govern municipal sobre el projecte i les seves conseqüències per la ciutat.

Ara, continuem exercint la nostra responsabilitat envers un projecte que seguim considerant molt important per al futur de Sabadell i del Vallès, treballant per millorar-lo i perquè les obres no estiguin aturades ni un dia més.

[Publicat al Diari de Sabadell, 20/09/2011]