L’Entesa per Sabadell sol·licita un estudi sobre l’impacte al comerç de la ciutat que generaria la possible instal·lació d’un IKEA a Sant Pau de Riu-sec, així com un estudi de mobilitat

L’Entesa per Sabadell valora les repercussions positives que pot tenir la possible instal·lació de la multinacional IKEA a Sant Pau de Riu-sec, principalment per l’ocupació directa i indirecta que pot representar. En aquest sentit no qüestiona aquesta possibilitat però no pot deixar d’obviar altres preocupacions que comporta la seva instal·lació.

El comerç de proximitat és el model comercial que defensa l’Entesa per Sabadell. En aquest sentit li preocupa l’impacte negatiu que la implantació d’aquest establiment comercial pot tenir cap el petit i mitjà comerç de la ciutat. Per aquest motiu ha sol·licitat a l’Equip de Govern que encarregui un estudi sobre aquest possible impacte i la valoració de mesures per compensar-lo.

Un altre motiu de preocupació és el fet que la instal·lació d’aquest establiment comercial canvia de manera substancial el caràcter industrial i de parc tecnològic que havia de tenir Sant Pau de Riu-sec i que va ser un dels motius principals d’aprovació del Pla Parcial.

Aquest nou espai, segons les reiterades afirmacions de l’alcalde Manuel Bustos i del Tinent d’alcalde Joan Carles Sánchez, havia de suplir la continuada pèrdua de sòl industrial a la ciutat amb un clar caràcter industrial i tecnològic vinculat a la indústria aeronàutica. El desembre de 2006 Manuel Bustos afirmava: “Sant Pau de Riu-sec és una actuación estratègica que permitirá a la ciudad recuperar mucho peso industrial”. Fins i tot van arribar a afirmar que Sabadell seria el Toulose del Catalunya.

Tot i ser una promoció d’iniciativa privada, el Govern municipal havia promès que aquest parc industrial generaria més de 10.000 llocs de treball directes. Amb la instal·lació d’establiments comercials es perd el caràcter industrial i l’ocupació anunciada es redueix dràsticament. Una venda de fum més per part del Govern municipal.

Per altra banda l’Entesa per Sabadell ha demanat que s’elabori un estudi de la mobilitat que generarà aquest establiment i un pla per afavorir el transport públic. En aquest sentit l’Entesa va proposar fa uns mesos la construcció d’un tramvia que connecti Sant Pau de Riu-sec amb la ciutat. Ara el flux de persones que acudirien al possible establiment justifiquen més que mai un mitjà d’aquestes característiques.

Entesa per Sabadell
Sabadell, 17 de juny de 2009