30 anys d’ajuntaments democràtics

Isidre Soler Clarena - Regidor portaveu del Grup Municipal d'Entesa per Sabadell

L’abril del 1979, ara fa 30 anys, la voluntat del poble retornava exultant al govern de la ciutat després del llarg camí d’angoixa i de silencis que havien representat 40 anys de règim franquista i de negació dels drets més fonamentals. Finalment havíem recuperat els ajuntaments democràtics i l’entusiasme col·lectiu brollava: tot estava per fer i tot era possible.

Va ser en els primers anys de democràcia quan es començà a vertebrar la ciutat i els serveis bàsics es van estendre a tots els barris. Es van guanyar espais verds, es van construir equipaments, es van recuperar valors del patrimoni cultural, històric i natural, i es va recobrar el carrer com a espai ciutadà. La ciutat retornava als seus protagonistes i el color va anar substituint la grisor del Sabadell que havia deixat el franquisme.

En aquests 30 anys, com la majoria de municipis del país, Sabadell s’ha transformat positivament i el benestar dels sabadellencs i sabadellenques millorat de manera notable. Aquesta gran transformació de la ciutat ha estat possible gràcies al treball dels diferents consistoris, al lideratge i al compromís de molts regidors i regidores, tant del govern com de l’oposició, a les valuoses propostes dels equips tècnics… Però també gràcies a la implicació de la ciutadania i d’una activa xarxa d’entitats que molt sovint ha anat per davant dels plantejaments de la pròpia administració.

Tot i això amb el pas del temps també s’han fet visibles aspectes que no han estat tan positius. S’ha produït un considerable allunyament de la institució municipal amb bona part de la ciutadania que representa i s’ha perdut, sens dubte, aquella il·lusió col·lectiva. S’han anat diluint alguns valors i la mateixa essència de la raó de ser dels ajuntaments: el servei a la ciutadania.

Alguns elements mostren aquesta pèrdua: La burocràcia ha guanyat terreny a la proximitat. Hem passat de l’americana de pana al cotxe oficial. De la discreció a l’ostentació. De l’austeritat al malbaratament… I aquests i altres elements han afavorit passar de la il·lusió col·lectiva al desencant.

Encara hi ha molt per fer però i és necessari que els ajuntaments encarin el futur amb nous reptes i amb canvis profunds en la manera de fer i recuperar la il·lusió pels projectes col·lectius

Per l’Entesa per Sabadell els Ajuntaments han de ser els veritables instruments per garantir els drets de tota la ciutadania, per millorar i augmentar els serveis a les persones, per conquerir majors graus de cohesió social, per assolir una major qualitat de vida.

També és necessari aconseguir d’una vegada per totes les competències que ens són pròpies i el finançament just dels ajuntaments.

Però, per damunt de tot, no hem de perdre de vista la veritable raó de ser de servei a la ciutadania, de treballar amb generositat i sense cap més interès que el benestar de les persones, de fer veritablement partícips de les decisions als veïns i veïnes fomentant la democràcia participativa.

Aquest és l’únic camí per tornar a apropar la política local als nostres conciutadans i perquè recuperin la confiança en els seus representants. Per continuar construint Sabadell a partir de l’esforç i la il·lusió col·lectiva.