Cinc anys del Bemba, cinc anys sense clarificar els fets

Fa cinc anys que a la matinada del dia 28 de setembre de 2003 varen tenir lloc els lamentables incidents coneguts com els fets del Bemba. Uns incidents que van marcar un apunt en la història recent de la nostra ciutat, amb importants repercussions polítiques com l’alteració de la convivència ciutadana i la pèrdua de confiança d’una part important de la ciutadania envers el govern municipal encapçalat per Manuel Bustos.

Des de l’Entesa per Sabadell vàrem lamentar i condemnar enèrgicament aquells incidents des del primer moment, amb la mateixa intensitat que vàrem sol·licitar per tots els mitjans que es clarifiqués què va passar aquella matinada i per què va passar.

Per què es va donar una actuació policial tan desproporcionada. Per què va intervenir una unitat especial de la Policia Municipal, l’existència de la qual es va negar de la mateixa manera que es va negar l’ús de material antiavalots. Per què es van practicar detencions indiscriminades lluny del lloc dels incidents. Quin paper van tenir els regidors Paco Bustos i Josep Ayuso durant els incidents. Són preguntes que vàrem plantejar des del primer dia i cinc anys desprès encara no tenen resposta.

L’actitud del govern municipal ha estat des del primer moment d’una total manca de transparència i de no voler aclarir els fets en cap moment, deixant tota clarificació a mans de la justícia sota una investigació incomprensiblement llarga i lenta.

Considerem un dèficit democràtic molt greu que cinc anys després la ciutadania encara es pregunti què va passar en els incidents més greus succeïts a la ciutat en l’època democràtica, quan hauria de ser el propi consistori el més interessat en conèixer les circumstàncies i el desenvolupament dels fets per evitar-ne d’altres en el futur.