Dèficit sanitari i l’Aliança

Isidre Soler Clarena - Regidor Portaveu d'Entesa per Sabadell

La situació deficitària que pateix el sistema públic sanitari a la demarcació de Sabadell (manca especialistes, llistes d’espera, manca de llits, etc.) és un fet àmpliament denunciat pels usuaris, professionals i ajuntaments i reconegut per la pròpia Generalitat.

El document “Acords sobre l’atenció sanitària a la demarcació de Sabadell” signat el febrer de 2005 per tots els alcaldes dels municipis afectats reconeix el dèficit de llits hospitalaris i reclama que per igualar la mitjana de llits de Catalunya són necessaris a la demarcació de Sabadell 350 llits per a malalts aguts i 150 llits per a malalts de llarga estada. Conclusió: per pal·liar l’actual situació són necessaris 500 nous llits.

Cal dir que per primera vegada en molts anys la Generalitat ha reconegut aquest dèficit i ha començat a posar mesures per atenuar-lo. Unes mesures que s’han valorat positivament, però que resulten insuficients i que no començaran a ser efectives fins d’aquí uns anys.

Les actuacions anunciades el passat mes de juliol pel Departament de Salut, dins del Pla Sanitari del Vallès Occidental, que afecten al nombre de llits són: 60 nous llits a l’Hospital de Terrassa a finals de l’any 2006; 60 nous llits a la Clínica l’Aliança a principis de l’any 2007; 180 llits al nou Hospital que s’ha de construir entre Cerdanyola i Ripollet, previst per l’any 2010.

Per tant una vegada hagi entrat en funcionament aquesta previsió de nous llits el dèficit s’haurà reduït de manera important però encara restaran 200 llits per arribar a igualar la mitjana de Catalunya.

Aquesta infradotació contrasta amb la situació de l’edifici de l’Aliança de la nostra ciutat, tancat des de l’any 1996 després que un seguit d’irregularitats van portar aquesta mútua privada a la fallida econòmica. La Generalitat de Catalunya la té intervinguda des de fa més de tretze anys per tal d’evitar les conseqüències que tindria pels milers de mutualistes i pels centenars de llocs de treball.

Sense voler aprofundir aquí en les causes econòmiques, la manca de transparència i les responsabilitats polítiques de l’anterior Govern de la Generalitat que envolten la crisi de la Mútua l’Aliança, ens limitarem a dir que les intervencions de la Generalitat des de la primera crisi l’any 1993 han comportat una inversió de varis milions d’euros de diner públic.

Aquest és un dels motius pels quals l’Entesa per Sabadell ha reclamant en diverses ocasions que l’Aliança es dediqués a la sanitat pública, amb mocions al gener i al novembre de 2002. En aquesta darrera va obtenir el compromís del govern municipal de no requalificar en un futur el solar de l’Aliança de Sabadell, després que el nou Pla de viabilitat donés el vist-i-plau a la venda de l’edifici.

Posteriorment, el Pacte Sanitari de Ciutat, signat el juliol de 2005 entre l’Ajuntament de Sabadell, la Generalitat i el Servei Català de Salut, preveu un seguit d’inversions a la xarxa sanitària pública, entre ells els anunciats 60 llits de la Clínica de l’Aliança. Des d’Entesa per Sabadell ja vàrem valorar positivament aquestes inversions, però també vàrem manifestar la nostra preocupació perquè aquesta clínica no esdevingués un equipament sanitari públic en la seva totalitat, després de la gran quantitat de recursos públics que hi han estat dedicats.

Per si aquests recursos públics fossin pocs, fa unes setmanes s’ha anunciat un nou acord entre el Govern de la Generalitat i l’Aliança per facilitar el sanejament d’aquesta entitat privada. Entre les mesures acordades hi ha l’augment d’un 10 % de la contractació dels serveis sanitaris a la mutualitat per part del Departament de Salut, els quals passaran dels 48 milions d’euros a l’any actuals a 54 milions. El conveni preveu també la compra per part del Servei Català de Salut de la Clínica de Vic i la de Tremp, fins ara propietat de la mútua.

Lamentem que dins d’aquest conveni no s’hagi contemplat la possibilitat de concertar la totalitats dels llits de l’Aliança de Sabadell per part del Servei Català de Salut per avançar d’aquesta manera en la reducció del dèficit de llits.

Aquest fet és un dels motius pel quals el Grup Municipal d’Entesa per Sabadell va proposar al Ple municipal del passat mes de febrer que l’Ajuntament sol·licités a la Generalitat de Catalunya que la totalitat dels 124 llits que disposarà la Clínica l’Aliança siguin concertats per a ús públic, en lloc dels llits 60 previstos, sí més no, fins que no entri en funcionament el nou hospital de Cerdanyola – Ripollet.

Malauradament la moció, que va comptar amb els vots favorables d’Entesa, ERC i PP i l’abstenció d’ICV-EUiA, no va ser aprovada pels vots contraris del PSC i CIU.

Considerem que amb aquesta negativa s’ha perdut una oportunitat per avançar en la reducció del dèficit sanitari a Sabadell i comarca. La sanitat pública també ha sortit perdent.