Arcadi Oliveres denuncia les perversions del capitalisme i desgrana els motius de la crisi econòmica i financera

121017 Debat Arcadi Oliveres

En el debat organitzat per l’Entesa per Sabadell

El Casal Pere Quart va acollir ahir un nou acte del cicle Dissidències en temps de crisi, protagonitzat pel professor d’Economia aplicada de la UAB i activista a favor dels drets humans i la justícia social, Arcadi Oliveres, que va fer una brillant conferència amb el títol “Aturem la crisi”.

121017 Debat Arcadi OliveresOliveres es va referir breument a la greu crisi alimentària que pateixen alguns països i a la crisi climàtica i energètica global, abans d’endinsar-se en explicacions ben documentades sobre la crisi econòmica actual que ha estat causada per l’especulació financera. Amb diversos exemples va anar desgranant el funcionament de economia financera i les estretes relacions del poder econòmic amb el poder polític que fan realment difícil que puguin prosperar mesures per evitar el frau fiscal dels més rics o per frenar l’especulació, com ara la taxa Tobin.

Arcardi Oliveres va denunciar també les perversions del capitalisme, que va qualificar de sistema criminal i assassí, a partir de dues paradoxes: que 100.000 persones morin diàriament de fam mentre es dediquen molts diners a despeses innecessàries i es llencen excedents de menjar, i que hi hagi milers d’habitatges buits, que mai no s’arribaran a vendre, mentre hi ha milers de persones sense sostre.

Entre les actuacions per sortir de la crisi va apostar per implantar mesures per evitar l’especulació i per perseguir el frau en la recaptació d’impostos, promoure la banca ètica en detriment de la banca clàssica, repartir el treball i aplicar paràmetres de decreixement.

També va remarcar que difícilment sortirem de la situació de crisi mentre ostentin el poder organitzacions polítiques com PP, PSOE-PSC i CiU, veritables còmplices de la situació que patim i va subratllar la necessitat que la gent estigui informada dels motius de la crisi i defugir dels mitjans de comunicació convencionals, a mans dels poders econòmics i polítics, que tenen per objectiu confondre la ciutadania.

L’acte, que va comptar amb una assistència massiva, va ser presentat per la regidora del Grup Municipal de l’Entesa per Sabadell, Virginia Domínguez, que va remarcar la importància d’escoltar veus crítiques i anàlisis especialitzats per intentar entendre una mica millor l’origen de la crisi i les seves conseqüències, a partir de les quals poder actuar per combatre-la.