L’Entesa per Sabadell considera un dèficit democràtic del govern Bustos que l’Ajuntament coorganitzi un homenatge al regidor franquista Josep-Miquel Sanmiquel

L’Entesa per Sabadell considera inacceptable que un Ajuntament democràtic com el de Sabadell formi part de la Comissió organitzadora de l’homenatge al regidor franquista Josep-Miquel Sanmiquel, que se celebrarà demà dijous.

Des de l’Entesa per Sabadell defensem que les institucions estenguin els valors democràtics i en facin pedagogia i, en tot cas, retre homenatge a les persones que van lluitat i van defensar la democràcia i els seu valors com a exemple per al conjunt de la ciutadania, especialment per a les generacions més joves que no van viure la dictadura franquista.

Cal recordar que el Sr. Josep-Miquel Sanmiquel (1920-2010) va ser un antidemòcrata convençut. Va militar voluntàriament en el Frente de Juventudes des de 1939 i a FET-JONS des de 1941, on va ocupar diferents càrrecs. Va ser conseller local del Movimiento i regidor de l’Ajuntament de Sabadell durant la dictadura franquista, per nomenament (1946-1949) i per elecció (1948 i 1973) dins del terç familiar. Entre 1946 i 1952 va ser tinent d’alcalde de Cultura i Ensenyament en el mandat de Josep Maria Marcet. Entre 1974 i 1979 va ser novament regidor, sent home de confiança directa dels alcaldes Josep Burrull i Ricard Royo.

L’Entesa per Sabadell considera un insult a la democràcia que es vulgui amagar el passat del Sr. Sanmiquel i se’l presenti simplement com “un home de Sabadell”, obviant la seva directa i voluntària implicació en les institucions franquistes.

D’altra banda, la implicació directa de l’Ajuntament en aquest homenatge expressa l’absoluta manca de cultura i de criteri democràtics per part del Govern municipal encapçalat per Sr. Manuel Bustos i un poc respecte envers les institucions democràtiques, a la memòria històrica i a les persones que van ser víctimes del règim totalitari que el Sr Sanmiquel defensava i representava.

En conseqüència, cap representant de l’Entesa per Sabadell no assistirà a aquest acte que, obviant la trajectòria d’un dels màxims dirigents del franquisme a la ciutat, pretén transmetre una imatge de bon ciutadà, que distorsiona greument la realitat.