Afer SMATSA, l’interès general davant de tot

Isidre Soler Clarena, Entesa per Sabadell

SMATSA ha tornat a l’actualitat política sabadellenca, ara en motiu de que els seus màxims responsables van haver de passar pels Jutjats a declarar com a imputats en el cas Mercuri per les presumptes irregularitats comeses els anys 2011 i 2012 durant el procés per obtenir la concessió del Servei de recollida de residus i neteja viària de Sabadell.

Eugenio À. Díaz, gerent d’SMATSA, i Gervasio R. Rodríguez, propietari del Grup Vendex, matriu d’SMATSA, estan imputats perquè, segons els indicis reunits per la Jutgessa instructora del cas, formaven part d’una organització criminal junt amb altres persones, entre elles els germans Bustos, regidors del PSC i responsables municipals i empresarials, per obtenir beneficis econòmics i garantir l’adjudicació de determinats serveis públics.

Però els actes i els presumptes delictes pels quals se’ls investiga en el cas Mercuri no són un fet aïllat, sinó fruit de la seva pràctica habitual per aconseguir concessions de serveis municipals. Motiu pel qual també estan imputats en el cas Pokemon per “haver concebut un pla organitzat per a realitzar presumptes delictes per obtenir contractes com el de la neteja viària”, segons la interlocutòria emesa per la Jutgessa del Jutjat nº 1 de Lugo que instrueix el cas.

Uns presumptes delictes que poden tenir unes conseqüències penals molt greus pels encausats, però també, de confirmar-se les irregularitats detectades en l’adjudicació de la concessió del Servei, poden implicar la plena anul·lació del contracte de recollida de residus i neteja viària. Una possibilitat gens descartable a la vista de les nombroses evidències recollides en el sumari. Tot i això, lògicament, serà la Justícia qui acabi dictaminant sobre les irregularitats de la concessió i els seus efectes.

Però també cal tenir molt present que els dèficits detectats en la prestació del Servei de recollida de residus i neteja viària, fruit d’una auditoria externa i dels nombrosos informes dels tècnics municipals, són al cap i a la fi conseqüència de com es va adjudicar en el seu moment el contracte, a partir de presumptes tripijocs i de la connivència entre SMATSA i el govern del PSC. D’aquella polseguera aquests fangs.

Amb les greus deficiències detectades en la prestació del Servei damunt la taula cap govern honest ni cap càrrec electe responsable, sigui del govern o de l’oposició, no pot mirar cap una altra banda. L’obligació de fer complir fil per randa les condicions del contracte signat és inexcusable en pro de la correcta neteja de la ciutat, del just destí dels 20 milions d’euros que anualment paguem a SMATSA i de la credibilitat dels representants públics. No fer-ho seria un frau a la ciutat, als electors, un menyspreu a l’interès general i, fins i tot, un probable delicte.

I és aquí on sorprèn la preocupant equidistància entre la responsabilitat que tenen i l’actitud que mantenen determinats grups municipals en tot aquest afer a l’hora de fiscalitzar la prestació del Servei i fer complir les condicions establertes en el contracte. No sorprèn en canvi l’actitud del PSC i la dels seus dos escapolits que intenten evitar per tots els mitjans que es posin al descobert les seves pràctiques irregulars.

En la lluita contra la corrupció i a favor de la correcta prestació dels serveis públics no hi caben les mitges tintes, ni mirar cap una altra banda, ni gasives actituds partidistes o electoralistes, ni interessos particulars. L’únic interès no pot ser cap altre que l’adequada gestió dels Serveis i dels recursos públics.

Més enllà de l’evolució i conclusió del procés judicial sobre la concessió del Servei de recollida de residus i neteja viària, la responsabilitat de que Sabadell tingui el nivell de neteja que la ciutadania espera i que els diners públics siguin destinats al què realment correspon incumbeix a tot l’Ajuntament: govern i oposició. En aquest sentit cal apel·lar a la màxima unitat d’acció de tot el Consistori en benefici de tota la ciutat. Cal posar interès general per davant de tot.