Txell Bragulat i Mohamed Bitari denuncien la manca de voluntat de l’Estat espanyol per acollir els refugiats sirians

2015 10 08 Debat Síria 1

En el debat de l'Entesa per Sabadell “Síria: què passa i per què passa”

El debat, que va tenir lloc el dia 8, va ser presentat i moderat pel coordinador d’Entesa per Sabadell, Lluís Perarnau, i es va centrar en la situació dels 12 milions de refugiats i desplaçats sirians i l’anàlisi de la complexa situació sociopolítica a Síria i l’Orient Mitjà.

2015 10 08 Debat Síria 1Txell Bragulat, membre de l’entitat Sodepau, ONG centrada en la solidaritat i la defensa dels Drets Humans al Mediterrani, va denunciar la impunitat del règim de Bashar Al-Assad després de 40 anys de repressió, a qui va atribuir el 90% de les víctimes dels darrers anys, malgrat a Europa es difongui la imatge de què tot és responsabilitat de les organitzacions d’Estat islàmic. També va reivindicar que els moviments d’esquerra i solidaris han de defensar la lluita per la llibertat del poble sirià que viu en condicions de pobresa i manca d’oportunitats.

Mohamed Bitari, refugiat sirià que actualment resideix a Sabadell, va descriure les enormes dificultats de les persones que fugen del conflicte sirià, tant pel que fa a l’obtenció de l’estatut de refugiat som per l’escassa xarxa d’ajut institucional. Bitari va il·lustrar la denúncia amb dades, posant de manifest per exemple que només hi ha 5 centres d’acollida a tot l’Estat, i que s’incompleixen els acords de protecció internacional que estableixen com a deure facilitar documentació per fer una vida estable, garantir l’educació durant 2 anys, l’accés a l’habitatge i ajut econòmic. També va denunciar el paper de l’oficina d’ajut als refugiats, que rep finançament de Nacions Unides i de la Unió Europea, però no actuen de manera efectiva ni compleixen els seus deures.

D’altra banda, a rel de les diferents intervencions del públic, es va posar de manifest l’arrel geoestratègic del conflicte i Bitari va apuntar a una disputa entre els Estats Units i Rússia pel control dels territoris i el repartiment de poder, que no només s’escenifica a Síria i l’Orient Mitjà, sinó també a Ucraïna.