FGC, prou enganys: Ara o mai

Isidre Soler Clarena. Entesa per Sabadell

Soterrar els FGC entre Gràcia i Can Feu i convertir l’espai de les vies en un passeig és una antiga aspiració encaminada a dignificar aquesta zona de la ciutat i eliminar la barrera que comporta l’actual via fèrria.
Les possibilitats per fer realitat aquesta millora van veure la llum l’any 2006, amb les propostes que l’Entesa per Sabadell va presentar al projecte de Perllongament dels FGC. Una de les propostes era la de continuar el soterrament fins Sant Quirze amb un doble objectiu: evitar l’expropiació i enderroc de 19 edificis que el projecte inicial condemnava i convertir l’espai de vies en passeig.

La Generalitat va acceptar aquella proposta. El cost de perllongar el soterrament quedava compensat per l’estalvi econòmic, social i de gestió de no haver d’expropiar i enderrocar els edificis. La Generalitat i la ciutat hi guanyaven.

L’Entesa va elevar aquesta proposta al ple municipal i va ser aprovada el febrer de 2007. Amb aquest acord de ciutat, el govern municipal assumia la responsabilitat de treballar perquè aquest projecte acabés sent realitat.

L’any 2010 però, Manuel Bustos va acceptar la primera estocada al soterrament, quan el conseller Joaquim Nadal va dir que només en finançaria el 50 % i que l’altre 50 % hauria d’anar a càrrec de l’Ajuntament. Malgrat aquesta deslleialtat l’alcalde no va tenir cap inconvenient a fotografiar-se amb el conseller per “l’èxit assolit”.

El govern del PSC, amb Manuel Bustos i l’actual alcalde Joan Carles Sánchez al capdavant, sabien perfectament que Sabadell no podria assumir 12 milions d’euros per costejar el soterrament degut a les més que deficitàries finances municipals.

Tot i això, el juny de 2012, en plena crisi immobiliària, l’alcalde Bustos i el conseller Recoder van acordar un conveni inviable que pretén finançar l’obra amb les plusvàlues obtingudes al requalificar com a residencials diversos espais. Un conveni aprovat amb els vots del PSC, CiU i PP i amb el vot contrari de l’Entesa i que un any i mig després es troba encara en via morta.

Després de mesos i mesos de total opacitat i de generar falses expectatives, d’amagar que el soterrament fins Can Feu és inviable si no es fa de manera simultània amb l’actual obra, finalment, la Generalitat ha dit la veritat: el soterrament no es farà.

Malgrat l’engany total de les administracions i l’absolut desengany dels veïns sembla que encara no és suficient i continuen generant confusió, argumentant que el soterrament es farà més endavant, quan s’hagi assolit el finançament per la via de les plusvàlues.

PSC i CiU s’han posat d’acord en un tema: no dir la veritat i continuar marejant a la perdiu. Dient que tot està pendent de l’estudi informatiu que la Generalitat ha d’encarregar, quan en realitat aquest estudi va ser adjudicat fa tres anys i mig a l’empresa Tec-Cuatro i descansa en un calaix del conseller de CiU.

Per si els despropòsits no fossin suficients, ara el regidor d’urbanisme Josep Ayuso promet que assolirà el finançament del 100 % del cost del soterrament, o sigui 24 milions d’euros, després de requalificar no se sap quins terrenys, ni els anys que necessitarà per fer-ho. L’alcalde Joan Carles Sánchez per la seva banda denega la petició de l’Entesa de mantenir una reunió per confirmar la viabilitat tècnica de fer el soterrament més endavant. I plegats amaguen que els FGC, més endavant, no paralitzarà tot el servei durant mesos per soterrar tan sols 400 metres de vies.

Ara o mai! L’única garantia perquè es faci el soterrament és que la Generalitat assumeixi ara el seu compromís i financi el cost de l’obra i es faci ara, com a obra complementària de que està executant. Qualsevol altra proposta és únicament una excusa de mal pagador.
El temps s’esgota, però encara hi ha la possibilitat de fer una obra de vital importància per als barris de Gràcia i Can Feu i per a la ciutat.
Esperem que els responsables municipals i els de la Generalitat estiguin a l’alçada, perquè si no es fa ara no es farà mai.