Presentació de la moció conjunta per declarar la il·legitimitat del deute municipal

Intervenció de Virginia Domínguez en el ple municipal del 5 de novembre de 2013

En els darrers mesos diversos ajuntaments ja han aprovat mocions per denunciar el deute il·legítim dels seus municipis, sovint a proposta de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, i alguns fins i tot ho han aprovat per unanimitat de tots els grups municipals.

Són consistoris que han pres consciència de què una cosa és la legalitat i una altra la legitimitat. I que quan parlem d’il·legitimitat ens referim a pràctiques, comportaments o estructures que s’han de modificar perquè es basen en la immoralitat, l’arbitrarietat i la parcialitat, perquè són abusives, indesitjables, injustificables o inconsistents. Perquè són pràctiques injustes.

El deute que tenim a Sabadell amb onze entitats bancàries pel pla de pagament a proveïdors, a rel dels crèdits per gairebé 23 milions d’euros per pagar els deutes que ha generat el govern del PSC, és un deute injust. Un deute que s’ha contret sota condicions inacceptables i que vulnera drets econòmics i socials de la ciutadania.

És un deute injust. Per això el primer acord de la moció proposa declarar il·legítims els interessos d’aquests crèdits, uns interessos de gairebé el 6%, aplicats a l’Ajuntament, és a dir, que s’han de pagar amb diners públics, de tots i totes les sabadellenques, mentre les entitats financeres van obtenir els diners que ens deixen amb interessos inferiors a l’1%. I així van obtenint beneficis que van omplint les butxaques dels banquers, mentre els municipis i els seus ciutadans es van empobrint.

És un deute il·legítim. Per això la resta d’acords de la moció van en la línia de quantificar la xifra total dels interessos i emprendre accions legals per aconseguir l’anul·lació d’aquest deute, de col·laborar amb la Plataforma per l’auditoria ciutadana del deute, de denunciar l’opacitat del Ministeri en la gestió i obligació en molts casos de contreure els crèdits que també han estat una operació de sanejament financer de l’Institut de Crédito Oficial, i d’instar a les entitats municipalistes a fer una declaració denunciant aquests procediments i condicions.

Nosaltres animem els grups i regidors que no són proposants d’aquesta moció, que presentem conjuntament EUiA, ICV, CiU i l’Entesa, i que ha rebut esmenes del PSC, a prendre consciència del deute il·legítim, del deute injust, a denunciar-ho públicament i a treballar per tal que sigui declarat nul, perquè estem parlant de diners públics, que s’haurien d’invertir amb finalitats socials i no malbaratar-los com a interessos bancaris.

Confiem que, si més no per dignitat, hi donin suport.