L’Entesa per Sabadell denuncia l’enviament de residus des d’una planta de Sabadell a una incineradora de Mallorca

130111 GM 1

És el primer enviament de les 40.000 tones previstes des de l’empresa PIRSA

L’Entesa per Sabadell ha tingut coneixement, per mitjà d’entitats ambientalistes mallorquines, de l’enviament de la primera càrrega en vaixell de varies tones de residus en forma de Combustible Sòlid Recuperat, CSR a la planta incineradora de Son Reus de Mallorca.

130111 GM 1Aquests residus provenen de l’empresa PIRSA, del Grup Everest, situada al polígon industrial de Can Roqueta, a Sabadell i formen part de les 40.000 tones que han acordat enviar-hi, segons conveni entre aquesta empresa sabadellenca i l’empresa concessionària de la gestió de residus de Mallorca, TIRME.

Aquests residus, en forma de combustible per alimentar les incineradores, es presenten sota eufemismes com són la valorització energètica o combustibles sòlids renovables, per confondre l’opinió pública i amagar la veritable intenció d’afavorir els interessos i els negocis privats que hi ha darrera de la incineració de residus, amb la total connivència de les diferents administracions públiques.

La relació existent entre la incineració de residus i l’augment del nombre de càncers entre la població propera a aquestes instal·lacions ha estat sobradament contrastada científicament. Impulsar, col·laborar o tolerar la incineració de residus significa actuar contra la salut pública i alhora, sota l’eufemisme de la valorització energètica, implica la promoció d’una major generació de residus enlloc de fomentar la seva reutilització i la minoració.

L’Entesa per Sabadell, totalment contrària a la incineració de residus, denuncia que primin els interessos privats per damunt dels interessos col·lectius dels ciutadans i ciutadanes, i el secretisme amb què s’està portant aquest tràfic de residus , de manera que , tal com diuen els mallorquins, s’estan traslladant a una altra comunitat els fems generats a la nostra comarca.

Finalment, l’Entesa per Sabadell reclama a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) que vetlli per una adequada gestió dels residus a Catalunya de forma que s’eviti la generació d’impactes ambientals i sobre la salut també a d’altres territoris.