Sobre la reprovació de l’alcalde i l’alcalde accidental i la petició de dimissió dels imputats en el cas Mercuri

Intervenció de Virginia Domínguez en el ple municipal del 8 de gener de 2013

Avui, en aquesta sala de plens, novament hi ha tres representants del partit socialista que estan imputats en el cas Mercuri, tres regidors que són aquí, com si res no hagués passat, però que reiterem que no haurien de ser-hi.

El ple municipal va aprovar el 4 de desembre una moció que instava l’alcalde a retirar-los les responsabilitats de govern, una moció que òbviament han incomplert de manera deliberada, tal com va manifestar molt clarament el Sr. Juan Carlos Sánchez, l’alcalde accidental, en unes declaracions que considerem greus i dignes de reprovació pública.
Mentre, l’alcalde Manuel Bustos ha prorrogat el decret de nomenament de l’alcalde accidental, però fins i tot en això ha fet trampa, perquè el Sr. Bustos és incapaç de jugar net.

En el seu primer decret, del 4 de desembre, l’alcalde ha triat com a motiu per nomenar un substitut la seva absència, però evidentment el Sr. Bustos no està absent, continua molt present a l’Ajuntament, molts hem rebut la seva nadala i l’hem pogut veure supervisant les carrosses de la cavalcada. Certament lamentable.

Però no només no està absent, sinó que ell mateix va afirmar divendres passat que continua dirigint el govern, és a dir, governant, i que continua treballant i fent d’alcalde, que l’únic que delega és la representació institucional.

En el decret que va signar ahir mateix, el Sr. Bustos es refereix a la pròrroga del secret del sumari del cas Mercuri, com si aquest fos motiu suficient per nomenar un alcalde accidental. No, senyor Bustos, no funciona pas així. Els únics motius recollits al ROM i a la legislació són vacant, absència o malaltia de l’alcalde i, està a la vista de tothom que actualment no es dóna cap d’aquestes circumstàncies.

Aquesta situació, regidors i regidores del govern socialista, és absolutament surrealista i mancada de la més elemental ètica política i personal. Però a més, ens preguntem, Sr. Sánchez, quina és la seva posició en aquesta pantomima. Si la seva dignitat li permet prestar-se a fer d’home de palla mentre el sr. Bustos continua manant des del seu despatx.

A nosaltres el que ens sembla és que vostès, el govern del partit socialista, el govern del sr. Bustos, el govern del que formen part 4 imputats en el cas Mercuri, ens estan prenent el pèl. Ens prenen el pèl a nosaltres, els representants electes de la majoria de la ciutadania, i prenen el pèl al conjunt de la ciutat.

Vostès estan posant els seus interessos personals per davant de la ciutat i l’immobilisme dels quatre càrrecs electes imputats s’encomana al conjunt del govern, perquè la resta de regidors del PSC també estan legitimant l’incompliment dels acords.

Estan gestionant tan malament aquesta greu crisi política que cada cop s’enroquen més, i l’únic que aconsegueixen és perdre encara més credibilitat i que l’oposició no els hi pugui donar cap bri de confiança. Per això ens veiem obligats a votar en contra de tot el que proposin. La seva manca de respecte per les decisions del ple municipal i la manca d’ètica que han demostrat fan impossible aquesta mínima confiança.

La moció que avui presentem conjuntament cinc grups municipals d’aquest consistori, en primer lloc reprova l’actitud de l’alcalde Manuel Bustos per la seva desconsideració envers el consistori i la seva lamentable actuació en el tractament del cas Mercuri.

En segon lloc reprova l’alcalde Manuel Bustos per incomplir els acords de la moció aprovada en el ple municipal del 4 de desembre.
En tercer lloc reprova l’alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez, per la seva manifesta voluntat d’incompliment dels acords democràtics d’aquest ple.

En quart lloc, insta els regidors imputats en el cas Mercuri: Manuel Bustos, Joan Manau, Ricard Estrada i Paco Bustos, a presentar la seva dimissió de manera voluntària i immediata.

En cinquè lloc insta el govern municipal a complir amb coherència els compromisos contra la corrupció que apareixen al programa electoral del PSC pel que fa al cessament immediat dels electes imputats per un jutge.

Sr. Manuel Bustos (absent), Sr. Joan Manau, Sr. Paco Bustos, Sr. Ricard Estrada, vostès no són imprescindibles. La ciutat seguirà endavant si pleguen. Pensin en la seva dignitat, pensin en el seu compromís polític, però sobretot pensin en Sabadell. Vostès són els únics responsables de la situació creada i l’única sortida que tenen és plegar.

Amb aquesta actitud d’aferrar-se a la cadira, són vostès mateixos que ens estan abocant a prendre decisions dràstiques per superar la crisi política de l’Ajuntament.