L’Entesa per Sabadell porta al Ple municipal la petició perquè s’aturin les obres del Gasoducte

120228 RP Paralització Gasoducte

La no interconnexió amb França fa innecessària l’obra i la gran afectació al riu Ripoll

L’Entesa per Sabadell portarà al Ple municipal del 6 de març una moció perquè l’Ajuntament sol·liciti al Ministeri d’Indústria i a ENAGAS la paralització de les obres del Gasoducte Martorell-Figueres, concretament del tram que afecta el creuament del riu Ripoll, encara pendent d’executar.

120228 RP Paralització GasoducteAquest gasoducte, promogut per l’empresa ENAGAS, forma part del projecte MIDCAT, que té com a única finalitat abastir els països del centre d’Europa de gas provinent del Magreb, motiu pel qual la canonada té grans dimensions. El tram Martorell-Figueres s’havia d’interconnectar amb el gasoducte que França havia de construir entre Figueres i la localitat francesa de Barbairan.

Fa poques setmanes però, el ministre francès d’Indústria i Energia, Sr. Erin Besson, va fer pública la decisió del govern francès de suspendre la construcció d’aquest tram i optar per la interconnexió a partir del gasoducte Biriatu-Larrau, ja construït al País Basc francès.

Aquesta decisió fa que continuar construint aquesta canonada no tingui cap mena de sentit. Tant és així que ENAGAS ha decidit aturar sine die la construcció del Gasoducte a Hostalric i, per tant, ni tan sols arribarà a Figueres.

Hem pogut comprovar l’enorme destrucció que el pas del gasoducte està comportant als espais naturals del nostre terme municipal i del Vallès. Un dels punts més crítics, i amb un major impacte, és el creuament del riu Ripoll, on a més de la llera del riu, afecta talussos amb alçades de més de 70 metres de desnivell, així com els torrents de Can Deu i de Can Bages, a banda i banda del riu.

Precisament, la construcció d’aquest tram del gasoducte, entre els torrents de Can Deu i de Can Bages, estan pendents d’executar degut a què la magnitud de l’afectació i la complexitat del territori obliguen a reconsiderar el sistema de construcció previst en el projecte.

Per tant, des de l’Entesa per Sabadell, considerem que el fet que el gasoducte no tingui continuïtat ja no acompleix l’objectiu pel qual es va aprovar (transportar gas del Magreb a Centreeuropa). Continuar la seva construcció està mancada de tota justificació i continuar destruint els espais naturals i concretament el pas pel riu Ripoll seria una enorme irresponsabilitat.

És per aquest motiu que hem presentat una moció al ple municipal del 6 de març, que planteja el següent acord:

Instar al govern espanyol i a ENAGAS a paralitzar de manera immediata la construcció del tram Martorell-Figueres d’aquest gasoducte i evitar un dels punts més crítics i amb més impacte del pas del gasoducte pel nostre terme municipal, el creuament del riu Ripoll.