Connivència amb el negoci de la sanitat

Joaquim Sanesteban Estremera

Si algú no estava encara convençut de què el govern català a càrrec de CiU aposta de manera clara per la sanitat privada en detriment de la sanitat pública, la CECOT ens ha acabat de treure de dubtes.

Aquesta entitat d’empresaris amb seu a Terrassa ha concedit un dels seus premis, concretament en la categoria de Bones pràctiques de l’Administració Pública, al Departament de Salut de la Generalitat. El premi el va recollir el Conseller Boi Ruiz, en presència del President de la Generalitat i del Conseller d’Economia i Coneixement.

Hem de recordar que la mateixa patronal del Vallès, la CECOT, és la propietària de la major empresa sanitària del Vallès, la Mútua de Terrassa. La Mútua de Terrassa és una Mutualitat de Previsió Social, és a dir una empresa de la patronal, que es va fundar l’any 1900 com a “El seguro tarrassense contra los accidentes del trabajo”. El senyor Antoni Abad, actual president de la CECOT, ha estat president de Mútua de Terrassa i encara ara n’és un dels seus vocals.

No parlarem avui de la Mútua com a empresa d’assegurances de la patronal, que ja sabem a què es dediquen, sinó més aviat com a empresa que presta serveis sanitaris privats. Segons la pàgina web de la pròpia Mútua, els 15% dels seus ingressos són de negocis privats. Per tots els sabadellencs és sabut que a Sabadell no hi ha tradició de medicina privada, que els pocs metges que volen operar els seus malalts privats han de marxar fora: Hospitals de Barcelona, Hospital General de Catalunya i molt especialment a Mútua de Terrassa. Els professionals sanitaris coneixen molt bé que a la Mútua hi ha l’hospital públic i la Clínica, on es fan els ingressos privats.

La Mutua de Terrassa també és una empresa asseguradora de salut, no només per les empreses. També ofereix a la població general assegurances sanitàries de tots els tipus. Per tant, un govern com l’actual que s’ha declarat sense embuts “business friendly”, o sigui amic de les empreses, és evident que donarà molt marge a les asseguradores sanitàries i a les empreses sanitàries privades. La Conselleria ens ho està dient contínuament, i ara la patronal li reconeix els gestos.

Si la patronal concedeix un premi a les bones pràctiques a un govern que retalla les prestacions de la sanitat pública en un 10% (en activitat, salaris i prestacions), deu ser perquè sap que és una forma de potenciar l’empresa privada i no una manera d’agrair que la retallada hagi portat a Mútua de Terrassa a ser l’única empresa sanitària que ha hagut de fer un ERO que afecta a més de 800 treballadores i treballadors. Mútua de Terrassa està aplicant un ERO perquè no ha sabut negociar amb els seus treballadors com ho han fet altres entitats públiques catalanes, con el Consorci de Terrassa o la Corporació Taulí.

A partir d’ara quan parlem de retallades, en el millor dels casos entendrem que l’economia no està com abans, i que els efectes de la mala gestió econòmica dels governs recauen, una vegada més, sobre els usuaris, els professionals i, en definitiva, sobre la qualitat d’un servei públic bàsic. Però també entendrem que la Conselleria de Sanitat vol, per sobre de tot, canviar l’actual model sanitari públic en benefici de la sanitat privada. I quan es posa en dubte el model de prestació de serveis en salut, d’equitat, estem parlant de quelcom més que de salut, estem parlant d’un model de societat i d’un sistema econòmic neoliberal que es vol imposar per damunt dels drets socials.

Gràcies a la CECOT per obrir-nos els ulls.