Proposició conjunta ES, ICV i EUiA a favor de la Sanitat Pública

Aprovada per majoria

Virginia Domínguez Alvarez, Portaveu del Grup municipal Entesa per Sabadell

Carme Garcia Suàrez, Portaveu del Grup municipal Iniciativa per Catalunya – ICV

Marisol Martínez Torres, Portaveu del Grup municipal d’Esquerra Unida i Alternativa – EUiA

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

ATÈS que la sanitat és un dels pilars fonamentals de l’Estat de benestar. L’article vint-i-tres de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableix que totes les persones tenen dret a accedir en condicions d’igualtat i gratuïtat als serveis sanitaris de responsabilitat pública, en els termes que estableixen les lleis. Com a ciutadans acollits per la Constitució, també volem fer referència al greuge comparatiu que patim envers a altres Comunitats Autònomes.

ATÈS que les actuacions previstes en el Pla de Xoc 2005-2006 encara no s’ha completat i persisteix el dèficit de qualitat en l’atenció primària a la zona sanitària de Sabadell.

ATÈS que en aquests primers mesos de legislatura el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha presentat un Pla de mesures urgents per a la sostenibilitat del sistema sanitari públic i ha encarregat als centres hospitalaris plans de xoc, amb l’objectiu de reduir la despesa en un 10% dels recursos pressupostaris i financers. Aquestes mesures han vingut acompanyades d’un allau d’anuncis de retallades que afecten les prestacions, amb tancament de quiròfans, plantes senceres i llits dels centres hospitalaris. Aquestes retallades, moltes de les quals ja s’estan aplicant, provocaran l’increment de les llistes d’espera i la reducció del personal sanitari, perjudicant el dret de la ciutadania a una assistència de qualitat.

ATÈS que amb aquestes mesures s’està provocant el rebuig generalitzat del personal sanitari, que ha manifestat que les retallades poden provocar danys irreversibles en la sanitat pública i el canvi del model sanitària a Catalunya.

ATÈS que a Sabadell, provoca el tancament del CAP Ca n’Oriac com a centre d’Urgències, i el tancament de la major part de CAPs de la ciutat dissabte, i ha provocat durant el mes d’agost el tancament dels CAP Lepant, Sud-Campoamor i el Consultori de Poblenou. Que aquest fet suposarà desplaçaments extres pels usuaris de Sabadell i Comarca, ja que també s’han tancat alguns centres d’urgències a diferents poblacions.

ATÈS que aquestes mesures, augment la pressió als professionals dels centres oberts que han de suportat una major carrega de pacients a atendre. I pels usuaris suposarà un augment del temps d’espera i un retall important en els seus drets que afecten directament a la seva salut, amb les greus conseqüències que això pot comportar.

ATÈS que no podem compartir que no hagin diners a causa de la crisi (tal i com esgrimeix el govern). A altres departaments no hi ha retallades, tot el contrari, la despesa és igual o major que anys anteriors. Per això, no ni ha cap justificació en les retallades a la sanitat ni tampoc als serveis socials.

Els Grups Municipals signants a petició de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Sabadell, PROPOSEN al Ple municipal de Sabadell l’adopció dels següents acords:

1. Sol·licitar al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que deixi en suspens l’aplicació del Pla, tenint en compte els recursos que s’hi destinen en comparació amb els països de la Unió Europea, i considerant les greus conseqüències que pot tenir en la qualitat de l’assistència sanitària.

2. Instar al govern de la Generalitat de Catalunya a que torni a restablir els serveis que s’han retallat en matèria de salut.

3. Manifestar el compromís de l’Ajuntament de Sabadell amb un sistema públic de salut equitatiu, universal i de qualitat rebutjant qualsevol privatització d’aquests serveis.

No obstant això, el ple resoldrà.

Veure la intervenció de presentació de la moció de Virginia Domínguez