Ple extraordinari de constitució del consistori

jpg_110612PleSRG1.jpg

Intervenció de Virginia Domínguez en el ple municipal de l'11 de juny de 2011

Bon dia sra. Presidenta de la Mesa,
Regidors i regidores,
Representants d’entitats i institucions de la ciutat,
Senyores i senyors,

Avui prenc el testimoni.
Tinc l’honor de representar l’Entesa per Sabadell, com ho van fer Dolors Calvet l’any 1999 i Isidre Soler el 2003 i el 2007.

Les meves primeres paraules són d’agraïment per a totes les persones que ens han fet confiança, per a tots els sabadellencs i sabadellenques que han decidit que siguem els seus representants en aquest consistori.

jpg_110612PleSRG1.jpgIniciem avui una nova etapa en un moment complex per a la ciutat. Són molts els ciutadans i ciutadanes que passen situacions de gran dificultat i l’Ajuntament ha de tenir respostes, ha de tenir un projecte de futur que permeti recuperar el dinamisme econòmic i cultural de Sabadell, garantint la bona convivència i la cohesió social.

Ara és el moment d’estar a l’alçada de les circumstàncies, de generar noves oportunitats, de prendre decisions. No ens podem permetre continuar perdent passada, no podem plegar-nos de braços mentre Sabadell va camí de convertir-se en una ciutat dormitori més.

Durant dotze anys, els diferents governs del PSC, amb recolzaments -explícits o implícits- dels grups municipals representats en aquesta sala, han fet una mala gestió de la ciutat i dels recursos públics, que no compartim en absolut. Han fet polítiques d’aparador que no han portat valor afegit a la ciutat, mentre abandonaven projectes d’innovació, que ara ens permetrien encarar la crisi en millors condicions. Han instaurat un estil de govern prepotent, que ha criminalitzat la discrepància i ha intentat domesticar el teixit associatiu. La memòria i l’escepticisme ens alerten de què les bones intencions que de ben segur escoltarem durant aquest matí, una vegada més, no tenen credibilitat.

jpg_110611_Virgi_Juli_02.jpgEls 22 de maig el PSC va ser qui va obtenir més vots, però nosaltres no ens conformem. No renunciem a presentar el nostre propi projecte.
Un projecte que representa una nova cultura política, la cultura de la proposta, del rigor; la cultura de l’ètica personal i el respecte per l’adversari; la cultura del diàleg, de la deliberació, de la paraula. De saber escoltar i incorporar diferents sensibilitats.

Un projecte d’esquerres i de progrés, que posa en el centre d’atenció el municipi, la proximitat, per construir col·lectivament una ciutat inclusiva, socialment cohesionada i ambientalment sostenible.

Un projecte que es basa en el compromís.

El compromís de defensar els drets civils, els drets socials i els serveis públics: l’habitatge digne, la sanitat pública universal i gratuïta, l’ensenyament públic i l’escola catalana.

El compromís de treballar per definir en quines activitats podem ser més competitius i generar llocs de treball, optant per la potenciació de les iniciatives locals i per nous sectors estratègics, com ara el de les energies renovables i l’estalvi energètic.

El compromís de respectar l’equilibri territorial i de preservar els valors ambientals, culturals i socials de la Plana del Vallès, d’invertir en transport públic i enterrar definitivament projectes negatius per al rodal.

El compromís d’impulsar la cultura i la preservació del patrimoni com un bé comú, d’afavorir el teixit associatiu i de defensar la nostra llengua i la nostra identitat.

jpg_110611_Virginia_01.jpgEl compromís de garantir la gestió directa dels serveis municipals, l’austeritat pressupostària, la transparència i la participació real en la definició de les polítiques de ciutat, en l’elaboració dels pressupostos i en el disseny de la festa major i altres festes populars.

Aquests són alguns dels principals compromisos que assumeixo des d’ara mateix i pels quals els demano el seu suport, per portar endavant un projecte de progrés per a Sabadell.

Tinc el convenciment de què la política institucional no pot ser només una eina de gestió. Ha de ser un instrument de transformació per construir una societat més justa i solidària, més cohesionada, més democràtica. Fugint dels personalismes i de les intrigues, i des del més estricte respecte per la pluralitat.

Avui tenim l’oportunitat de decidir quin és el govern que volem per a Sabadell. Quin model d’Ajuntament pot encarar millor els complicats reptes que tenim com a ciutat. De quina manera podem donar compliment al que espera de nosaltres la gent al carrer.

I, sigui quin sigui el resultat, des del grup municipal de l’Entesa per Sabadell continuarem fent el que sempre hem fet: donar suport i col·laborar en aquelles propostes i decisions que puguem compartir, i combatre tot allò que considerem que va en contra dels interessos de Sabadell.

Moltes gràcies.