L’Entesa per Sabadell trasllada al Síndic de Greuges una queixa per les barreres arquitectòniques de l’estació RENFE Centre

El passat 1 de març l’Entesa per Sabadell va trametre al Síndic de Greuges de Catalunya, Sr. Rafael Ribó, una queixa per posar en el seu coneixement l’incompliment per part de RENFE de la legislació vigent en matèria d’accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques.

L’Entesa per Sabadell va presentar al ple municipal del 3 de novembre de 2009 una moció a favor de la supressió de les barreres arquitectòniques a l’estació de RENFE Centre. La moció, que va ser aprovada per unanimitat, constava dels següents acords:

1- Instar al Ministeri de Foment a què compleixi la legislació vigent en matèria d’accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques i contempli en el pressupost de l’any vinent l’eliminació de les barreres arquitectòniques de l’estació de RENFE Centre.

2- Donar trasllat d’aquest acord al Consell per a la Promoció de l’Accessibilitat i la Supressió de Barreres Arquitectòniques.

3- Donar trasllat d’aquest acord a les associacions que treballen amb i per les persones amb discapacitats a Sabadell, a les associacions de veïns de la nostra ciutat, a les organitzacions en defensa dels drets de les persones amb discapacitats, a la ONCE, al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats.

Gairebé un any i mig després, la situació de l’estació RENFE Centre no només no ha millorat, sinó que ha empitjorat. S’hi ha fet obres que han reduït l’alçada lliure entre el llindar de la reixa i els graons, que ara és d’1,75 metres, fet que obliga moltes persones a ajupir-se i té conseqüències greus en cas de persones invidents.

Aquestes obres, que es van dur a terme durant l’any 2010, van tenir com a objecte substituir el paviment de les escales, sense abordar la reforma integral de l’accés, un plantejament que menysprea les necessitats dels usuaris i usuàries, la pròpia legislació de supressió de barreres arquitectòniques i les demandes del ple municipal.

Cal recordar que actualment només una de les tres estacions de RENFE a la ciutat disposa d’ascensors, fet que obliga les persones amb mobilitat reduïda a desplaçar-se a Sabadell Sud. En el cas de Sabadell Nord, que l’Entesa també havia reclamat reiteradament fa anys, quedarà solucionat quan finalitzin les obres de l’intercanviador amb FGC.

L’Entesa per Sabadell considera que aquesta situació és insostenible i per això ha presentat la queixa al Síndic amb el següent contingut:

Primer – Denunciem aquest nou menyspreu de RENFE envers els seus usuaris i usuàries i lamentem que resoldre aquests problemes que molta gent pateix diàriament no sigui una prioritat.

Segon – Exigim que es resolgui aquesta problemàtica i s’eliminin les barreres arquitectòniques de manera definitiva de l’Estació de RENFE Centre.

Tercer – Exigim que es torni a canviar el llindar de la reixa i els graons per tal que els usuaris no tinguin dificultats per poder accedir a l’estació.