Proposició a favor de pal·liar l’actual dèficit de llits hospitalaris a la zona de Sabadell

Isidre Soler Clarena, Portaveu del Grup municipal Entesa per Sabadell,

EXPOSA QUE:

El dèficit de llits hospitalaris de la zona sanitària de Sabadell, degut principalment a la congestió que pateix l’Hospital de Sabadell, és un fet del tot reconegut i una de les causes que generen les llistes d’espera i el deteriorament de la qualitat i de l’accessibilitat de l’atenció sanitària pública.

Amb l’objectiu de pal•liar aquest dèficit, el Pla Sanitari del Vallès Occidental, aprovat el juliol de 2005, va preveure una sèrie d’actuacions, entre les quals hi ha la construcció del nou Hospital Ernest Lluch. Una infraestructura clau per a descongestionar l’Hospital de Sabadell del Parc Taulí i reduir les llistes d’espera dels malalts que requereixen hospitalització.

Les pròpies autoritats sanitàries han reconegut que la construcció del futur Hospital Ernest Lluch, que havia d’entrar en servei l’any 2010, tindrà un ritme d’execució llarg i complex. Tant és així que la licitació de l’obra, anunciada fa pocs mesos per a finals del 2010, encara no s’ha efectuat.

Amb la finalitat de reduir les llistes d’espera mentre no es construïa el nou Hospital Ernest Lluch, s’han concertat derivacions a altres centres hospitalaris, com ara la Clínica del Vallès, l’Hospital General de Catalunya i l’Hospital de Terrassa, tot i que aquestes derivacions resulten insuficients.

Les derivacions de l’Hospital de Sabadell a la Clínica del Vallès ocupen actualment uns 50 llits, una xifra que sempre s’ha considerat insuficient. Tanmateix, aquest centre hospitalari disposa de dues plantes d’hospitalització totalment equipades amb més de 50 llits i amb diversos quiròfans, que no han entrat en funcionament des de la seva inauguració, el mes de novembre de 2009.

És responsabilitat dels representants públics i de les institucions vetllar per la qualitat de l’atenció de la sanitat pública que reben els ciutadans i ciutadanes de la nostra ciutat i del Vallès, així com procurar optimitzar aquells recursos que poden afavorir aquesta qualitat i concretament reduir les llistes d’espera.

Per tot això PROPOSA:

1.- Reclamar a la Generalitat de Catalunya la urgent construcció de l’Hospital Ernest Lluch, en tant que centre de titularitat pública que ha de resoldre el dèficit de llits hospitalaris de la zona sanitària de Sabadell.

2.- Sol·licitar a la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya que augmenti de manera transitòria el nombre de derivacions i d’intervencions a la Clínica del Vallès i, si es considera necessari, a altres centres com ara l’Hospital General de Catalunya, amb la finalitat de reduir les llistes d’espera i afavorir la descongestió de l’Hospital de Sabadell mentre no entra en funcionament el futur Hospital Ernest Lluch.

3. – Informar d’aquests acords al Govern Territorial de Salut del Vallès Occidental i al Consell Municipal de Salut.

No obstant això, el Ple resoldrà.

Isidre Soler i Clarena
Portaveu del Grup Municipal de l’Entesa per Sabadell

Sabadell, 1 de març de 2011

IL·LM. SR. ALCALDE PRESIDENT DE L’AJUNTAMENT DE SABADELL