Presentació de la moció d’ES sobre els desnonaments

Intervenció d’Isidre Soler en el ple municipal de l'1 de febrer de 2011

Aquesta moció que portem a la consideració del Ple és una proposta que neix de tot un seguit d’entitats, entre elles la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca, que treballen per aconseguir eliminar la injustícia que s’està produint en relació les hipoteques.

Des de l’Entesa per Sabadell ens hem fet ressò d’aquest clam.

Vostès coneixen perfectament la situació límit per la que travessen moltes famílies de la nostra ciutat com a conseqüència de la greu situació de crisi econòmica que no els permet afrontar les necessitats més bàsiques, com és poder assumir el pagament de les quotes hipotecàries del seu habitatge.

Es tracta d’una realitat molt crua, ja que moltes persones veuen com, a més de la pèrdua del seu habitatge a mans de caixes i bancs, estan obligats a continuar pagant la part del deute que la venda o la subhasta de casa seva no ha aconseguit cobrir, a més dels interessos i les costes judicials, fins arribar a l’embargament de nòmines, comptes corrents, etc. així com l’embargament als avaladors.

Considerem una situació inadmissible que totes les conseqüències de la crisi recaiguin sobre la part més vulnerable, mentre que les entitats financeres, en bona mesura responsables de la crisi, rebin ajudes milionàries de diner públic sense assumir cap responsabilitat.

Aquesta situació es dóna perquè la legislació espanyola permet que quan la subhasta queda deserta les entitats financeres s’adjudiquin els habitatges pel 50% del valor de la taxació, fet que succeeix en el 90% dels casos. En canvi això no es dóna a les legislacions d’altres països, ja que tenen regulat la dació en pagament, que consisteix que en el cas de no poder pagar les quotes hipotecàries el deute queda liquidat en el moment que l’habitatge passa a mans de l’entitat creditora.

Tot i tractar-se d’una normativa de competència estatal, els seus dramàtics efectes recauen a l’àmbit municipal, atès que és als ajuntaments on s’adrecen majoritàriament les persones afectades en busca d’ajuda. I els ajuntaments en resulten doblement perjudicats: per la vulneració dels drets fonamentals dels seus ciutadans i ciutadanes i, perquè reben totes les peticions d’ajuda de les famílies empobrides en un context de plena crisi, quan els recursos són encara més escassos.

Per tant considerem que hem de posar tots els mitjans al nostre abast per evitar les greus conseqüències socials a causa de les execucions hipotecàries a la nostra ciutat.

És per aquests motius que proposem al Ple l’aprovació dels acords següents:

1. Sol·licitar al govern de l’estat espanyol que iniciï els tràmits necessaris per a modificar la regulació hipotecària per tal d’incorporar la figura de la dació en el pagament, de manera que en els casos de residència habitual, si el banc executa la hipoteca i es queda amb l’habitatge, la totalitat del deute (principal, més interessos i costes judicials) quedi liquidada, tal i com succeeix a d’altres països de la Unió Europea i als Estats Units.

2. Instar el govern de l’estat a aplicar mesures per paralitzar els desnonaments en els casos de persones en situació d’insolvència sobrevinguda i involuntària, mentre es tramita la modificació de la regulació hipotecària.

3. Estudiar en el si del Consell Assessor de l’Habitatge de Sabadell possibles mesures a nivell municipal que evitin els desnonaments per motius econòmics i en els casos que no sigui possible, poder garantir el reallotjament digne de les famílies afectades.

4. Traslladar aquests acords al Consell de Ministres, al Ministeri d’Economia i al Ministeri de Justícia, així com als grups parlamentaris del Congrés i el Senat, al Parlament de Catalunya, a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i a la Federació d’Associacions de Veïns de Sabadell.