L’Entesa per Sabadell satisfeta per l’absolució dels encausats de la institució municipalista basca Udalbiltza

Udalbitza és una institució constituïda per l’Assemblea d’Ajuntaments i càrrecs electes d’Euskal Herria, fundada l’any 1999 per gairebé 1.800 càrrecs, fonamentalment d’EAJ-PNV, EH, EA, AB i independents, procedents dels set territoris bascos, per defensar l’existència d’Euskal Herria com a Nació; impulsar la construcció nacional d’Euskal Herria en base a un procés dinàmic i democràtic; avançar en la col·laboració entre els municipis bascos i projectar Euskal Herria en l’àmbit internacional com a nació pròpia.

L’any 2003, a rel d’una acusació de l’associació Dignidad y Justicia, l’Audiència Nacional de Madrid va ordenar el processament judicial de 22 persones entre càrrecs electes i empleats, acusant-los de col·laborar amb organitzacions armades, sense cap tipus de prova i sense poder imputar cap fet concret.

Aquesta injusta acusació va despertar una àmplia campanya de suport per part de nombroses institucions, associacions i organitzacions democràtiques d’arreu de l’estat i d’Europa sol·licitant la lliure absolució.

L’Entesa per Sabadell va portar a la Junta de Portaveus del 2 de juliol de 2010 una moció a favor de manifestar la solidaritat amb totes les persones encausades (alcaldes, regidors i empleats) i a instar la fiscalia a retirar l’acusació per la inexistència de proves. Aquesta moció no va ser aprovada pels vots contraris del PSC, PP i CiU.

Després d’haver-se realitzat el judici l’estiu passat, finalment s’ha dictat la sentència absolutòria de tots el imputats sense trobar cap tipus de delicte en l’activitat política i posant-se de manifest la falsedat de l’acusació de Dignidad i Justicia i de la imputació de la fiscalia.

L’Entesa per Sabadell mostra la seva satisfacció pel fet que totes les persones encausades han estat absoltes sense cap tipus de càrrec i perquè en aquesta ocasió s’ha fet justícia al no penalitzar una actuació política que té per objectiu la implicació de les institucions municipals i la dels seus càrrecs electes en la construcció del País Basc per la via democràtica.