Sobre la resolució del concurs d’idees per a la urbanització del Passeig de la Plaça Major

Intervenció d’Isidre Soler en el ple municipal del 5 d'octubre de 2010

Des de l’Entesa compartim la resolució del concurs d’idees sobre la futura urbanització del Passeig de la Plaça Major.

És veritat que no hi ha un projecte que plantegi de manera integral tots els elements que incideixen en aquest espai de màxima centralitat i simbolisme de la ciutat.

Les dues propostes premiades són les que han presentat un millor treball i les que millor han interpretat aquest espai i que, a banda de tractar l’eix longitudinal, proposen solucions per afavorir la relació entre una banda i altra del Passeig, aspecte que per l’Entesa és fonamental de cara el futur de la Plaça Major.

Però més enllà de compartir el veredicte del concurs, volem deixar palès que no compartim ni considerem que siguin positives pel futur del Centre les actuacions que s’hi estan realitzant i que condicionen qualsevol projecte d’aquest espai central per molt excel·lent que sigui.

Considerem un greu error l’ampliació de l’aparcament soterrat en el nucli central del centre de la ciutat, perquè va en sentit contrari de la possibilitat de reduir la mobilitat al nucli central. Pensem que avui en dia cap ciutat no es plantejaria fer el que aquí hem fet: voler reduir l’accés dels cotxes al centre i al mateix temps fer-hi un gran aparcament. Una absoluta contradicció.

I per altra banda la construcció de la caixa d’aquest aparcament impedeix poder reconstruir una Plaça Major i un Passeig amb arbres, i per tant tindrem una enorme plaça dura amb unes quantes jardineres. Un altre greu error.

Així doncs, més enllà de compartir el veredicte del jurat no compartim el punt de partida, o sigui les actuacions que s’hi han fet, ja que condicionen de manera absoluta el resultat final d’aquest espai i per tant de qualsevol projecte.

Per aquest motiu ens abstindrem.